Turci zadrželi sestru Bagdádího. Bude to zpravodajský zlatý důl, věří

Události: Turci zadrželi Bagdádího sestru (zdroj: ČT24)

Turecko zadrželo starší sestru zabitého vůdce Islámského státu (IS) abú Bakra Bagdádího. Uvedla to agentura AP s odvoláním na nejmenovaného tureckého představitele. Pětašedesátiletá žena známá jako Rasmíja Avadová je podle tureckého činitele podezřelá z toho, že byla zapojena do teroristické organizace. Žádné bližší podrobnosti o její činnosti ale nebyly zveřejněny.

Avadová byla zadržena v pondělí večer během zátahu poblíž města Azáz v syrské provincii Aleppo. Jde o oblast pod správou Turecka. Bagdádího sestra byla v době zadržení spolu se svým mužem, snachou a pěti dětmi.

Dospělí zadržení budou podrobeni výslechu, uvedl nejmenovaný turecký činitel. Ten zatčení Avadové označil za zpravodajský „zlatý důl“. „To, co ví o Islámském státu, může významně rozšířit naše povědomí o celé skupině a pomoci nám chytit další zločince,“ dodal turecký zdroj.

Experti jsou ale skeptičtější. Upozorňují, že není ani jasné, kolik času s Bagdádím trávila. Připouštějí ovšem, že může znát síť lidí, kterým Bagdádí důvěřoval a kteří zajišťovali přesuny a cestování členům rodin islamistů.

Vůdce islamistů Bagdádí měl několik bratrů a sester, není ale jasné, zda jsou všichni stále naživu, upozorňuje americký list The New York Times.

K dopadení vůdce IS přispěl jeho švagr

Rozvětvená rodina už dříve vědomě či nevědomě přispěla k samotnému dopadení Bagdádího. Podle deníku The Guardian irácká tajná služba v září odhalila pašeráka, který přes Turecko do syrské provincie Idlíb propašoval manželky jeho bratrů.

Cenným zdrojem informací byl i Bagdádího švagr, který s ním pobýval v pouštní skrýši na východě Iráku. „Když mě bezpečnostní složky objevily, řekl jsem jim, že v provincii Idlíb je připravené místo pro abú Bakra Bagdádího,“ popisuje švagr bývalého lídra IS Mohamed Alí Sadžít.

Bagdádí pocházel z iráckého města Samarra, dopaden byl na konci října na severozápadě Sýrie při operaci amerického speciálního komanda, a to díky informacím špeha z jeho okolí. Zemřel na útěku poté, co si odpálil nálož připevněnou na těle.