Dva měsíce před koncem Kimova ultimáta odpálila KLDR další střely

Severní Korea odpálila další dvě blíže neupřesněné střely, které dopadly do moře východně od břehů KLDR. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jihokorejský sbor náčelníků štábů. KLDR v posledních měsících pokračuje ve zkouškách raket krátkého doletu, otestovala už i několik nových typů. Severokorejský vůdce dal letos USA lhůtu do konce roku, aby změnily svůj přístup k jednáním o odstranění jaderných zbraní, jinak bude prý nucen hledat „jinou cestu“.

Odpal dvou střel potvrdila také japonská pobřežní stráž. Podle Tokia byly vyslané odpoledne místního času (ráno našeho času) ze severokorejské provincie Pchjongan namdo a směřovaly k Japonskému moři. Dopadly ale mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu. Japonské ministerstvo obrany uvedlo, že s největší pravděpodobností šlo o balistické rakety.

Reuters k tomu poznamenal, že odpolední čas je neobvyklý, protože většina zkoušek severokorejských střel se uskutečnila ráno. „Šlo o střely krátkého doletu, které urazily vzdálenost 370 kilometrů a dosáhly výšky 90 kilometrů,“ upřesnil jihokorejský sbor náčelníků štábů. Bývalý jihokorejský námořní důstojník Kim Tong-jup prohlásil, že KLDR možná testovala nedávno vyvinutý vícenásobný raketový odpalovací systém.

Sama KLDR podle ruské agentury TASS posléze potvrdila, že podnikla zkušební střelby z raketometů velké ráže, určených k „ničení velmi silných uskupení nepřítele nenadálým úderem“.  

Severní Korea provedla svůj nový test v den, kdy se konal pohřeb matky jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Severokorejský vůdce Kim Čong-un mu předtím poslal dopis, v němž mu vyjádřil hlubokou soustrast.

Obnovení testů jaderných zbraní

KLDR začátkem října oznámila, že úspěšně vyzkoušela novou balistickou raketu odpálenou z ponorky. Pchjongjang uvedl, že zkouška byla reakcí na vnější hrozby a snahou podpořit obranu země.

Později pak Pchjongjang pohrozil, že by mohl obnovit i testy jaderných zbraní a balistických střel dlouhého doletu, které pozastavil v loňském roce.

Rozhovory o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, které KLDR vede se Spojenými státy, stagnují od únorového summitu šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una v Hanoji.

Jednání tehdy skončilo předčasně a bez dohody kvůli odlišným názorům Pchjongjangu a Washingtonu na odzbrojovací proces. Kim dal USA lhůtu do konce roku, aby změnily svůj postoj k jednáním, jinak bude Severní Korea nucena hledat „jinou cestu“.