Německo se obává návratu islamistů, kteří by se mohli osvobodit z kurdského zajetí

Události: Německo se obává návratu islamistů (zdroj: ČT24)

Řada evropských zemí se kvůli současnému dění v Sýrii bojí, že se na jejich území dostanou islamističtí teroristé. Kurdové, kteří v zemi zadrželi tisíce islamistů, nedokážou kvůli probíhající turecké operaci své vězně hlídat. Jen z Německa odešla na syrská bojiště tisícovka lidí a hrozí, že se řada z nich bude snažit dostat zpátky domů.

S tureckou ofenzivou v Sýrii se vrátila hrozba, že se někteří extremisté z řad takzvaného Islámského státu ocitnou opět na svobodě. Kurdské síly totiž zadržují zhruba jedenáct tisíc islamistů a tisíce jejich příbuzných. 

Zástupci německých Kurdů varují, že milice nemají sílu bojovat a zároveň strážit extremisty. „Jestli se jim podaří uniknout, bude to hrozba nejen pro Sýrii, ale i pro celý svět,“ obává se Hakan Okudubi z berlínského Kurdského informačního centra.

Například německé ministerstvo zahraničí registrovalo k únoru letošního roku 84 mužů a žen s německým pasem, kteří odešli sloužit takzvanému Islámskému státu a padli do kurdského zajetí. 

Podle magazínu Spiegel unikly od začátku turecké ofenzivy z vězení tři ženy původem z Německa. Jedna napsala příbuzným, že je na cestě zpátky do vlasti. Tajná služba přitom varuje, že ženy nepředstavují nutně menší riziko než muži. 

Německo se zdráhá převzít své občany

Od doby, co před třemi lety islamista najel kamionem do davu na berlínském vánočním trhu a zabil 12 lidí, německá tajná služba zabránila sedmi podobným útokům. Její zástupci o tom informovali minulý týden.   

Také z toho důvodu Německo dosud odmítalo své občany z kurdského zajetí převzít, a to se zdůvodněním, že v Sýrii nemá generální konzulát. „Nemáme způsob, jak v Sýrii ověřit, zda se jedná o německé občany a do jaké míry se zapojili do bojů na straně Islámského státu,“ argumentoval německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Teď ale roste tlak na vládu, aby extremisty raději převzala a měla je pod dohledem, než aby riskovala, že uniknou ze zajetí a do Německa se dostanou na vlastní pěst. Podle odhadů se od roku 2013 na syrské bojiště vydalo tisíc německých občanů.