Británie se prý připravuje na kolaps jednání s EU. Na většinu zboží by neuvalila cla

Velká Británie se připravuje na kolaps jednání s Evropskou unií. S odvoláním na vysoce postavený zdroj z britské vlády o tom informoval časopis The Spectator. Podle bývalé ministryně Amber Ruddové by mohl být zdrojem poradce premiéra Dominic Cummings. Podle opozice se tak snaží sabotovat jednání. Kabinet také představil změny v prozatímním celním režimu, který by vstoupil v platnost v případě odchodu bez dohody. Uvedl, že 88 procent dovozu by nečelilo clům. Do termínu brexitu zbývá 23 dní.

„Jednání tento týden pravděpodobně skončí,“ sdělil zdroj konzervativního časopisu The Spectator. Vinu na tom podle něj nese irský premiér Leo Varadkar, který „nechce vyjednávat“ o okolnostech irské pojistky.

„Docela dost lidí v Paříži a Berlíně by rádo jednalo o naší nabídce, ale (německá kancléřka Angela) Merkelová a (francouzský prezident Emmanuel) Macron nebudou tlačit na (hlavního vyjednavače EU Michela) Barniera, dokud Irsko neřekne, že chce vyjednávat,“ uvedl zdroj. 

Další nejmenované zdroje z vlády poskytly informace BBC. Podle nich německá kancléřka Angela Merkelová v telefonátu s premiérem Borisem Johnsonem prohlásila, že brexit s dohodou je možný, pouze pokud Severní Irsko zůstane v celní unii. V opačném případě je dohoda s Bruselem podle Merkelové velmi nepravděpodobná.

Podle opozičních labouristů jsou výroky vládních zdrojů jen „cynickým pokusem o sabotáž vyjednávání“ s Evropskou unií. „Boris Johnson nikdy nepřijme zodpovědnost za své vlastní selhání ve snaze vyjednat důvěryhodnou dohodu,“ uvedl mluvčí strany pro brexit Keir Starmer.

Johnsona kritizoval i šéf Evropské Rady Donald Tusk. „Borisi Johnsone, v sázce není to, kdo vyhraje nějakou hloupou hru na hledání viníka. V sázce je budoucnost Evropy a Spojeného království,“ napsal a dodal: „Nechcete dohodu, nechcete odklad, nechcete zrušit brexit, quo vadis?“

Minulý týden zaslal Johnson do Bruselu hrubý nástin návrhu na uspořádání hranice s Irskem. Navrhl, že by Severní Irsko v podstatě zůstalo v unijním jednotném trhu, ale společně se zbytkem Spojeného království by bylo mimo celní unii EU. Celnice by vznikly v přístavech v Irském moři a někde na území severního Irska mimo hranici. Právě vznik celnic kdekoliv odmítají severoirští republikáni a panují obavy, že by na ně mohli násilně útočit.

Unijní představitelé přijali návrh chladně, vyjádřili ale ochotu o něm jednat. Rozhovory pokračují, v pondělí však podle agentury DPA žádný zjevný pokrok nepřinesly.

Tlak na odchod bez dohody

Podle zdroje časopisu The Spectator nyní existují jen dvě možnosti: „Buď odejdeme z EU bez dohody 31. října, nebo budou volby a bez dohody odejdeme po nich.“

Britští poslanci přitom rozhodli, že vláda musí požádat o odklad brexitu, pokud se jí do 19. října nepodaří vyjednat dohodu, která by prošla parlamentem. Objevily se proto spekulace, že Johnson o odklad požádá, bude však mít domluveno s Maďarskem jeho veto.

Na tyto spekulace zdroj The Spectator navázal nepřímou výzvou, aby se tak zachovaly i další státy. „Dáme soukromě i veřejně jasně najevo, že země, které se postaví proti odkladu (brexitu), budou první v řadě pro budoucí spolupráci,“ uvedl a dodal, že „podporu odkladu bude tato vláda vnímat jako nepřátelské vměšování do domácí politiky.“

Změna cel

Přípravy na brexit bez dohody proto pokračují. Vláda v úterý oznámila, že 88 procent dovozu by v takovém případě nečelilo žádným clům. „Britské podniky nebudou při dovozu do Británie u většiny zboží platit žádná cla, pokud opustíme EU bez dohody,“ napsala a dodala: „Bude to znamenat nižší ceny v obchodech.“

Británie poprvé zveřejnila podobu prozatímního celního režimu v březnu před původně plánovaným termínem brexitu. Revidovaná verze mimo jiné snižuje cla na nákladní automobily a upravuje cla na bioethanol. Úpravy mají podle vlády zajistit hladké fungování dodavatelských řetězců a udržet spotřebitelské ceny na nízké úrovni.