Ve Španělsku se nafukuje další bublina. Lidé kritizují rapidně rostoucí nájmy

Horizont ČT24: Španělé kritizují rapidně rostoucí nájmy (zdroj: ČT24)

Po stavební a hypoteční bublině teď může ve Španělsku prasknout další. Ceny nájmů v zemi rapidně stoupají. Ve velkých nebo turistických městech za posledních šest let v průměru o padesát procent. Řada lidí je tak nucena opět se stěhovat.

Problémy se zvyšujícími se nájmy ve Španělsku už dostaly i jméno – nájemní bublina. A je otázkou času, kdy praskne. Za posledních šest let vzrostly nájmy v průměru o 50 procent. Země na Pyrenejském poloostrově přitom nedostatkem bytů netrpí. Právě naopak.

„Ve Španělsku jsou odhadem tři miliony prázdných bytů. Většinou ve vlastnictví velkých firem – jde o investory a banky,“ nastínil Fernando Bardera ze Sdružení nájemníků v Madridu.

V počtu prázdných bytů se země řadí na první místo v Evropě. Hlavní příčinou vysokých cen jsou ale důsledky ničivé hospodářské krize, která vypukla před 11 lety a z které se Španělé ještě naplno nedostali. Levné půjčky od bank a touha po vlastním bydlení tehdy překonaly obavy z neschopnosti hypotéky splácet. Žilo se na dluh.

Tisíce rodin tehdy přišly o střechu nad hlavou. „Ve chvíli, kdy podepisujete hypotéku, na to nemyslíte. Člověk myslí na to dobré,“ uvedl v červenci roku 2013 nezaměstnaný Damian Scribes, který se dostal do potíží. U nuceného vystěhování často musela zasahovat policie. Jedním z mála řešení byl návrat k rodičům. A pak podnájem.

Prázdné byty skoupily velké společnosti. Na pronájem

Poptávka po nájemním bydlení tak začala stoupat. Příležitosti se chopily velké finanční skupiny. Byty po neplatičích začaly od bank skupovat ve velkém, aby je mohly obratem výhodně pronajímat. 

„Staly se největšími majiteli bytů ve Španělsku. Vlastní většinu budov k pronájmu. Kontrolují ceny,“ dodal Bardera. Pro ty nejslabší je jedinou možností, jak se vyhnout životu na ulici, takzvaný squatting. V Madridu obývá nelegálně prázdné nemovitosti pět tisíc lidí.

„Překvapující údaj, který vyplývá ze šetření, je velké množství žen, které žijí samy často s malými dětmi v bytech bez povolení,“ upozornila právnička Sdružení pro bydlení Natalia Palomarová.

Třeba Jessica se svým manželem žije v podnájmu na okraji Madridu už devět let. Bojí se, že místo budou muset opustit. Jim a dalším více než dvěma stům rodinám zvýšil nový vlastník nájem o 80 procent. „Budu se muset sbalit a odejít. Protože takové bydlení nezvládnu zaplatit. Ne že bych nechtěla, ale prostě nemůžu,“ uvedla nájemnice Jessica Hinojosaová.

Okolí domů polepily rodiny cedulemi, žádají spravedlivé nájemné. A chtějí se soudit. Tisíc eur a víc za měsíc je pro ně příliš „Tady si lidé vydělají tisíc eur měsíčně. Takže si to nedokážu představit…,“ dodala Hinojosaová.

Zvyšujícím se cenám ale neunikli ani starousedlíci v centru velkých měst. V Madridu, Barceloně, Valencii podobně jako v Římě nebo Berlíně je vytlačují třeba turisté, kteří si pronajímají byty za vysoké částky, kterým místní nemohou konkurovat.