Nedostatek bytů chce Dánsko řešit umělým ostrovem. Projekt počítá i s metrem a obchvatem

Dánsko hodlá poblíž kodaňského přístavu vybudovat nový ostrov, kde má vzniknout rezidenční čtvrť pro asi 35 tisíc lidí. Oznámil to dánský premiér Lars Lökke Rasmussen. Projekt, který počítá i s vybudováním dopravního obchvatu a trasy metra, ještě musí schválit parlament. Hotovo má být do roku 2070 a náklady se odhadují v přepočtu na zhruba 70 miliard korun.

„Hlavní město se rychle rozvíjí a buduje dosud nevídaným tempem. To je dobré, ale také to znamená, že Kodani nakonec dojdou pozemky. To je důvod, proč chceme vybudovat nový ostrov,“ prohlásil premiér Rasmussen.

Projekt s provizorním názvem Lynetteholm, který počítá s podmořským tunelem a trasou metra, si vyžádá investici kolem 20 miliard dánských korun (přes 69 miliard korun). Podílet se na ní bude stát, hlavní město a společnost CPH City & Port Development. Podle vlády může být projekt financovaný mimo jiné z prodeje nových pozemků a z poplatků za užívání metra.

Lynetteholm bude vybudovaný na rozloze 200 hektarů. Řešit má tři problémy: nedostatek bytů v metropoli, přetížení dopravy v centru města a v neposlední řadě má i chránit město před zvyšováním mořské hladiny, uvedl dánský server Finans. Stavba má začít v roce 2035, dokončen a plně funkční by podle serveru měl projekt být v roce 2070.

Dánská metropole leží na východním pobřeží ostrova Sjaelland, zčásti se rozkládá i na ostrově Amager, přes který vede dálniční most až do švédského přístavu Malmö.