Trend sdílení míří i do oblak. Aplikace umožňuje zamluvit si soukromý let

Mobilní aplikace umožňuje zamluvit si soukromý let (zdroj: ČT24)

Soukromé létání nepatří zrovna k nejlevnějším koníčkům. Společnost Wingly se to snaží změnit. Nabízí službu, jak cestovat po Evropě za méně peněz než s aerolinkami a s větším soukromím. Systém funguje na principu sdíleného létání.

Aplikace cestujícím nabízí různé lety, které registrovaní piloti soukromých letadel zveřejňují. Díky spolucestujícím své náklady sníží až na čtvrtinu původní částky a mohou tak ve vzduchu strávit mnohem víc času.

Sdílené létání funguje na principu spolujízdy. S trochou nadsázky lze hovořit o taxi v oblacích. Díky on-line aplikaci se cestující propojí s piloty, kteří by svůj stroj plně neobsadili.

„Očividně létání miluji, ale je to drahý koníček. Něco jako golf nebo tak podobně. A to, co mi Wingly umožňuje, je sdílení zážitku s dalšími lidmi,“ svěřil se Paul Denbigh, který začal s létáním před deseti lety. Vášeň zprvu sdílel pouze se svou rodinou. Nyní se o ni může podělit s dalšími lidmi a ještě ušetří.

Denbigh si letadlo pronajímá. Každý na palubě zaplatí předem určenou cenu. Hradí se nejen pronajmutí stroje, ale taky palivo, přistávací poplatky a provize společnosti Wingly. Samotní piloti na sdílených letech nevydělávají.

„Pro mě to není komerční záležitost. Nejsem komerční pilot, takže na tom nemohu vydělávat peníze. Myšlenka je taková, že technologie zprostředkuje zážitek z létání soukromými stroji pro širokou veřejnost,“ nastínil Denbigh.

„Není to něco, co normálně v úterý podniknete. Skvělá příležitost pro moji přítelkyni Mehram a mě vyrazit na výlet,“ ocenil nápad cestující Tom Martin. Po přistání si pár dopřeje dobrý oběd, a než se vrátí domů, stráví několik hodin na pláži.

„Bylo to mnohem klidnější, než jsem předpokládala. Naštěstí nám vyšlo dobré počasí, takže v tomto ohledu to bylo hezké. Občas to bylo trochu napínavé, když jsme viděli další letadlo a já si říkala, že je velmi blízko a že se srazíme. Kromě toho to ale byla opravdu zábava,“ řekla cestující Mehram Sumray-Rootsová.

Wingly začalo nabízet své služby v roce 2015 ve Francii. Za dva roky se rozrostlo i přes kanál La Manche na britské ostrovy. Tisíce pilotů ovšem nabízí své trasy napříč celou Evropou. Létat se dá i z Česka.