Otrokářství jako odvrácená strana úspěchu. Američané si připomínají 400 let od vzniku nelichotivého dědictví

Před 400 lety připlula do Ameriky první loď s otroky. Stát Virginie se nechvalně zapsal do historie, jelikož byl první zemí, která otroctví zlegalizovala. V místech, kde k tomu došlo, se sešly tisíce lidí, aby uctily památku prvních Afričanů, kteří zažili toto ponížení.

V roce 1619 bylo prvních dvacet Afričanů, kteří byli zajati v Angole, převezeno do Point Comfort, dnešního Fort Monroe v Hamptonu ve Virginii. Šlo o první černochy, kteří dorazili k americkým břehům bez písemné smlouvy a tím byli vydáni na milost majitelům plantáží.

Do té doby přivezení Afričané dostávali smlouvu jako pomocníci (sluhové) anglických přistěhovalců a otroctví tehdy bylo v kolonii nelegální. K legalizaci došlo až v roce 1661. Potomci prvních otroků jsou nicméně dnes na tuto smutnou historii hrdí. Sami říkají, „my jsme postavili tuto zemi“.

Vůbec prvními otroky v Americe se stali Isabella a Antonio, kteří žili v domě kapitána Williama Tuckera, velitele tehdejšího přístavu Point Comfort. Během života se jim narodil syn, jenž dostal jméno William a stal se prvním africkým dítětem narozeným a pokřtěným na anglických územích severní Ameriky.