Ozbrojený muž útočil v Sydney. Kolemjdoucí ho zneškodnili, pobodaná žena je v nemocnici

V centru australského Sydney útočil muž ozbrojený nožem. Pobodal jednu ženu a ohrožoval i další lidi. Útočníka nakonec zneškodnili kolemjdoucí. Australská média přinesla záběry na agresora mávajícího nožem a volajícího součást každodenních muslimských modliteb alláhu akbar (bůh je veliký). Zraněná žena je v nemocnici ve stabilizovaném stavu, 21letý muž je však podezřelý i z vraždy jiné ženy.

K incidentu došlo v rušném centru Sydney kolem druhé hodiny odpoledne místního času. Jedna svědkyně uvedla, že mladík držel velký kuchyňský nůž a pronásledoval s ním lidi v obchodní čtvrti města.

Na jednom ze záběrů je vidět, jak civilisté muže udrželi na zemi s pomocí židle a bedny na nápoje. „Pustilo se za ním pět nebo šest lidí a snažili se ho zadržet. Podařilo se jim ho chytit a přemoci,“ sdělila.

Policista Gavin Wood incident označil za nepodařený pokus o útok. Útočník podle něj jednal sám a nyní je ve vazbě.

Muž měl podle policie psychické potíže a sdílel ideologie blízké teroristům, ovšem neměl žádné zjevné vazby na teroristické skupiny. Údajně měl na disku informace o masových vraždách na Novém Zélandu a ve Spojených státech. 

Zraněná žena byla nalezena v hotelu. Ve stejné ulici se našlo v apartmánu také tělo mrtvé jiné ženy. Vyšetřovatelé zjišťují, jestli je mezi případy souvislost. 

Rychlá akce

Mezi hrdinnými muži, kteří zneškodnili útočníka, jsou podle listu The Sydney Morning Herald tři Britové z Manchesteru - Lee Cuthbert, Paul O'Shaughnessy a Luke O'Shaughnessy. Ti pracovali poblíž incidentu, když zaslechli, že se něco děje, a vyběhli na ulici. „Nepřemýšlíte, jen tak nějak reagujete, bylo to neskutečné,“ uvedl Cuthbert. „Skutečným hrdinou je Luke, pronásledoval ho a podařilo se mu ho chytit,“ dodal.

Australský premiér Scott Morrison útok odsoudil. Také on již na Twitteru ocenil statečné muže, kteří podezřelého zpacifikovali.