Stávka a protesty v Hongkongu ochromily dopravu. Policie zasáhla slzným plynem

Protivládní stávka a další protestní akce ochromily vlakovou, autobusovou i leteckou dopravu v čínském Hongkongu. Na několika místech se demonstranti střetli s policií, která proti nim zasáhla slzným plynem a pepřovým sprejem. Protesty proti místní čínské správě, kterou demonstranti viní z omezování demokracie, trvají v Hongkongu již několik týdnů.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová, jejíž rezignaci účastníci protestních akcí požadují, po dvoutýdenní odmlce promluvila na tiskové konferenci. Prohlásila, že protesty dostaly město „na pokraj velmi nebezpečné situace“ a že vláda bude při nastolení veřejného pořádku jednat rozhodně. Výzvy k demisi správkyně opět odmítla.

Několik hodin po vystoupení Lamové v ulicích Hongkongu znovu vypukly potyčky mezi demonstranty a policisty. Protestující házeli na příslušníky policie kameny, vajíčka, deštníky a další předměty. Policisté – podobně jako o víkendu – odvětili slzným plynem a pepřovým sprejem.

Protesty v Hongkongu gradují. Narušily už i dopravu (zdroj: EBU)

Problémy v dopravě

Lidé v Hongkongu měli kvůli protestům problémy dostat se do práce, protože aktivisté blokovali dveře vlaků na nádražích a znemožňovali vlakovým soupravám odjet. Demonstranti rovněž zatarasili některé ulice ve městě, což vyvolalo dopravní zácpy a chaos.

Na hongkongském letišti bylo zrušeno více než dvě stě letů poté, co si velké množství zaměstnanců vzalo zdravotní volno, protože se očividně chtěli připojit ke stávce, napsala agentura AP s odvoláním na hongkongská média.

Kolik podniků výzvy aktivistů ke stávce uposlechlo, není podle agentur zatím jasné. V nákupním středisku ve městě Sha Tin mělo zavřeno mnoho obchodů, včetně oděvního řetězce H&M a luxusních módních značek Chanel a Dior, napsala agentura Reuters. Stávkovali i zaměstnanci zábavního parku Disneyland. Kvůli stávce plavčíků zůstala uzavřená řada bazénů i některé pláže.

Organizátoři podle zpravodajského serveru BBC News uvedli, že ke stávce se slíbilo připojit více než čtrnáct tisíc lidí z dvaceti různých odvětví.

Na počátku stál zákon o vydávání podezřelých na pevninu

Protesty v Hongkongu trvají od začátku června. Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Lamová po protestech pozastavila. Demonstrace ale pokračují a jejich účastníci požadují demokratické reformy v této bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu.

Úřady oznámily, že od 9. června bylo v souvislosti s protesty zadrženo 420 lidí a policie vypálila asi 300 gumových projektilů a 1000 dávek slzného plynu. Zranění utrpělo 139 policistů. Počet zraněných demonstrantů oznámen nebyl.