Židovští sportovci z desítek zemí světa poměřují síly na makabiádě v Budapešti

Události: Na makabejské hry vyrazilo dvanáct sportovců z Česka (zdroj: ČT24)

V Budapešti začaly patnácté evropské makabejské hry, sportovní svátek příslušníků židovské komunity. Letos jsou hry největší v historii kontinentu. Účastní se jich více než 2300 sportovců ze čtyřiceti zemí, včetně Česka. Úplně první evropská makabiáda se konala před devadesáti lety v Ostravě.

Makabejské hry nejsou pouze sportovní událostí, ale hlavně výrazem židovské vzájemnosti. Poprvé dorazily na území někdejšího východního bloku. I když mají přívlastek evropské, do Budapešti přijeli i zástupci zemí ze Severní či Jižní Ameriky. Česko vyslalo dvanáct lidí.

Nástup české výpravy při zahájení makabejských her
Zdroj: ČT24

Vedoucím a zároveň nejstarším členem české výpravy je devětašedesátiletý plavec Roman Gronský. Medaile sbírá od mládí, sportu se nepřestal věnovat ani po autonehodě, která ho připravila o nohu.

Amatéři se střetávají s profesionály

Vůbec poprvé přijela na makabiádu šachistka Eliška Richtrová, která patří mezi ženami k české špičce. „Na většině soutěží je to bojovné, soutěživé. Kdežto tady hrají amatéři, profesionálové, mladí i starší,“ pochvaluje si atmosféru her.

V jedné místnosti se tak může potkat desetiletý Litevec, nejmladší účastník letošních her, a ruský velmistr Maxim Novik. Právě s ním odehrála Eliška Richtrová svou první partii. „Tohle byl opravdu jeden z nejsilnějších hráčů, se kterým jsem v posledních deseti letech hrála,“ ujišťuje šachistka.

Makabejské hry
Zdroj: ČT24

Makabejské hry zase v Česku?

Šéf české výpravy by chtěl do budoucna přitáhnout k židovskému sportu víc mladých. Už za dva roky by mohli vyrazit do Izraele, kde se bude konat světová verze her. „Velice zajímavý je ping pong, kde máme patnáctiletého reprezentanta z Ostravy, který je jedním z nejlepších evropských stolních tenistů,“ poodhaluje Gronský budoucí česká želízka.

Evropskou makabiádu by Češi rádi jednou uspořádali i doma, konkrétně v Olomouci a Ostravě. Právě na stadionu ve Vítkovicích tradice her před devadesáti lety začínala.