Labouristé mluví o novém referendu. Podpořili by asi setrvání Británie v EU

Příští britský premiér by podle opozičního vůdce Jeremyho Corbyna měl předložit svou verzi brexitu občanům v referendu. Šéf labouristů v dopise adresovaném členům strany napsal, že v takovém případě by hlavní opoziční síla za určitých podmínek mohla podpořit setrvání v Evropské unii. Řada otázek ohledně nejasného brexitového stanoviska labouristů ale zůstává nezodpovězená.

„Kdokoli se stane novým předsedou vlády by měl mít dostatek sebevědomí na to, aby svoji dohodu nebo odchod bez dohody předložil zpět lidem k veřejnému hlasování. Chci jasně říct, že za takových okolností by Labouristická strana vedla kampaň za setrvání (v Unii) a proti brexitu bez dohody nebo dohodě konzervativců, která nechrání ekonomiku a pracovní místa,“ vzkázal Corbyn straníkům.

Corbyn ale zároveň ve stejném dopise uvádí, že labouristický plán pro podobu brexitu stále považuje za „rozumnou alternativu“. Británie podle něj potřebuje předčasné parlamentní volby. Opoziční předák ale nevysvětlil, zda by i za tohoto scénáře jeho strana prosazovala pokračování britského členství v Unii.

„Takže po dnešku (úterý), snaží se labouristé zastavit brexit nebo ne?“ ptá se na Twitteru hlavní politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová.

Podle šéfa politického zpravodajství stanice talkRADIO Rosse Kempsella zase Corbynovo prohlášení dává soupeřícím táborům uvnitř Labouristické strany „víc než dost prostoru“ na různé interpretace a na debatu o tom, zda vůbec představuje skutečnou změnu stanoviska.

Corbyn je dlouholetý euroskeptik

Brexit způsobuje v hlavní britské opoziční straně už delší dobu podobný rozkol jako u vládních konzervativců a podle části jejího vedení se labouristé musí jednoznačně přihlásit k podpoře setrvání v Unii, aby zastavili aktuální propad preferencí.

Dlouholetý euroskeptik Corbyn ale zatím tomuto tlaku odolává. Po referendu o vládní brexitové dohodě nicméně nevolá poprvé, zároveň však dosud nespecifikoval, jakou pozici by před případným plebiscitem zaujal. 

Jméno příštího britského premiéra bude známé za dva týdny, kdy bude vyhlášen výsledek volby nového lídra Konzervativní strany. O pozici se uchází ministr zahraničí Jeremy Hunt a jeho předchůdce Boris Johnson, přičemž oba vypsání nového brexitového referenda odmítají a zároveň nevylučují odchod z EU bez dohody.