Kreml vyslyšel tlak veřejnosti. Novinář Golunov je na svobodě

Události: Propuštění Ivana Golunova (zdroj: ČT24)

Ruský novinář Ivan Golunov byl propuštěn z domácího vězení. Ruský ministr vnitra Vladimir Kolokolcev to odůvodnil nemožností prokázat mu vinu. Investigativní reportér byl minulý týden zadržen v Moskvě a obviněn z držení a šíření drog. Jeho zatčení provázené řadou nestandardních okolností vyvolalo v Rusku nebývale silné protesty.

Golunova vítala asi stovka příznivců. Řekl jim, že ve své práci investigativního novináře bude pokračovat. 

„Na základě kriminalistických, biologických, daktyloskopických a genetických vyšetření a posudků bylo rozhodnuto ukončit trestní stíhání Ivana Golunova kvůli tomu, že nelze dokázat jeho účast na spáchání zločinu,“ řekl Kolokolcev.

Ministr rovněž informoval o odvolání policistů, kteří měli novinářův případ na starosti. Sdělil také, že navrhl prezidentovi Vladimiru Putinovi sesadit z funkcí policejní velitele, kteří mají v Moskvě na starosti boj proti narkotikům.

Policisté zadrželi Golunova ve čtvrtek 6. června. Tvrdili, že u něj a následně i v jeho bytě našli drogy. Stopy po nich však následně nepotvrdili v jeho krvi ani na rukou. Zadržení navíc provázely nestandardní okolnosti. Golunov například nemohl třináct hodin po odvezení na služebnu s nikým hovořit; tvrdí, že ho policisté zbili; novinářův byt po domovní prohlídce vypadal tak, že v něm nikdo nic nehledal.

Golunov tvrdí, že mu drogy podstrčili a že ho chtěli zastrašit kvůli jeho rozplétání nelegálních vazeb agentů tajných služeb na pohřebnický byznys. Kauze se dostalo velkého mediálního pokrytí v novinách neovládaných plně státem. Na středu se také chystal pochod za novinářovo propuštění.

Klid před prezidentovým vystoupením

Kreml už dříve oznámil, že bude chtít vyřešit problém se zadrženým novinářem do 20. června, kdy se uskuteční každoroční beseda prezidenta Vladimira Putina s občany přenášená celostátními televizemi. Ruskému serveru Projekt to řekli činitelé ruské prezidentské kanceláře.

Znepokojena případem byla třeba i předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková, která kauzu označila za „velice smutný příběh“ a vyjádřila znepokojení nad průběhem vyšetřování. Konkrétní důvody, které ji vedly k tomuto závěru, však nesdělila. Řekla ale, že na toto téma hovořila s generálním prokurátorem Jurijem Čajkou, který ji ubezpečil, že na případ osobně dohlédne.

Ministerstvo vnitra slíbilo, že veřejnosti předloží důkazy o Golunovově vině, ale zatím se tak nestalo, upozornil moskevský rozhlas. Novináře policie údajně zbila a musel být ošetřen v nemocnici. Po několika dnech vazby byl propuštěn do domácího vězení. Tento krok podle serveru Projekt inicioval Putinův kancléř Anton Vajno. Loajální provládní média údajně dostala zelenou, aby byla se zadrženým novinářem solidární.

Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová se kvůli kauze v pondělí setkala s Putinem, oznámila agentura TASS. Vyjádřila názor, že Golunova by měli z domácího vězení propustit a měl by být stíhán na svobodě s tím, že zemi neopustí.

Moskalkovová požádala prezidenta, aby zajistil, že generální prokuratura na vyšetřování dohlédne. „Prezident reagoval souhlasně,“ řekla Moskalkovová redakci serveru Meduza, pro nějž Golunov pracuje.

Zadržení Golunova vyvolalo v Rusku velký skandál a v médiích se stalo téměř hlavní událostí. Právníci zadržovaného novináře proti uvalení domácího vězení ruskými úřady podali žalobu. Spolupracovníci a přátelé novináře navíc před budovou generální prokuratury prakticky nepřetržitě demonstrovali.