Polský prezident Duda jmenoval nové členy vlády. Odcházející ministři zasednou v europarlamentu

Události ČT: Změny v polské vládě a výročí prvních polosvobodných voleb (zdroj: ČT24)

Polský prezident Andrzej Duda jmenoval sedm nových členů vlády premiéra Mateusze Morawieckého. S jednou výjimkou jde o nástupce dosavadních ministrů, kteří v nedávných volbách získali křesla v Evropském parlamentu, informovala agentura PAP.

O chystaných větších změnách v kabinetu před týdnem předem informoval Dudův mluvčí Blažej Spychalski. O kandidátech na uvolněná místa v čele resortů, včetně ministerstva vnitra a financí, jednalo minulý týden vedení vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) a s Morawieckým o nich diskutoval i prezident.

Na postu ministra vnitra střídá Joachima Brudzinského Elžbieta Witeková. Ministerstvo práce a sociálních věcí převezme po Elžbietě Rafalské Božena Borysová Szopová a ministerstvo školství po Anně Zalewské Dariusz Piontkowski.

Ministrstvo financí od úterý řídí Marian Banaś, který do funkce nastoupí po Terese Czerwińské. Tuto výměnu si jako jedinou nevyžádal výsledek voleb do europarlamentu. Podle médií Czerwińská nesouhlasila s vyššími výdaji vlády, které však přispěly k vítězství PiS v evropských volbách. Zatím není jasné, zda byla odvolána, nebo zda sama odstoupila.

Dalšími novými členy kabinetu jsou místopředseda vlády Jacek Sasin a ministři Michal Dworczyk a Michal Woś.