Začala soutěž „kdo nahradí Mayovou“. Zapojil se i exministr pro brexit Raab

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock podle očekávání oznámil, že chce usilovat o post vůdce Konzervativní strany. Její dosavadní vůdkyně a premiérka Theresa Mayová v pátek prohlásila, že v čele strany skončí 7. června. Výběr jejího nástupce začne o tři dny později a svůj záměr kandidovat už potvrdili čtyři politici, Hancock je pátý. Jako šestý v pořadí kandidaturu podle Reuters oznámil exministr pro brexit Dominic Raab.

K uchazečům patří ministr zahraničí Jeremy Hunt a jeho předchůdce Boris Johnson, dále ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart a bývalá ministryně práce Esther McVeyová. Zatím největší naděje na zvolení se dávají Johnsonovi. Velkou šanci má i bývalý ministr pro brexit Dominic Raab.

Stanice BBC uvedla, že svůj úmysl vést konzervativce může ohlásit více než deset dalších politiků včetně Sira Grahama Bradyho, který už rezignoval z vedení klubu konzervativních poslanců bez vládních postů.

Jak napsala agentura Reuters, všichni uchazeči o post vedení strany tvrdí, že jsou schopni brexitu dosáhnout. EU o nové dohodě vyjednávat nechce. „Samozřejmě, že musíme prosadit brexit, a já to udělám. Musíme nabídnout dohodu, která projde parlamentem,“ sdělil Hancock.

Rory Stewart se dal slyšet, že pokud post získá Johnson, nehodlá být členem jeho kabinetu. Nemohl by prý pracovat pro politika, který nemá nic proti tomu, aby Británie z EU odešla bez dohody. Johnson řekl, že by se Británie na tuto možnost měla připravit, pokud se nepodaří dospět k přijatelné dohodě. „Odejdeme z EU 31. října s dohodou, nebo bez ní,“ prohlásil v pátek.

Mayová byla pod tlakem

Premiérka Mayová 7. června skončí jako vůdkyně britských konzervativců. V čele vlády zůstane, dokud si její strana nenajde nového lídra.

Tlak na rezignaci Mayové v posledních týdnech zesílil hlavně kvůli její vytrvalé snaze prosadit parlamentem již třikrát odmítnutou dohodu o brexitu. Konzervativci utrpěli začátkem měsíce těžké ztráty v místních volbách v Anglii a v Severním Irsku a drtivou porážku jim předpovídají i průzkumy před volbami do Evropského parlamentu, které se v Británii konaly ve čtvrtek.

Británie má podle současných plánů opustit Evropskou unii 31. října, stále ale není jasné, za jakých podmínek se to stane.

Konzervativní strana, která je v Británii u moci od roku 2010, si v nejnovějších průzkumech preferencí voličů vede nejhůře za posledních 20 let. Kdyby se tento týden konaly volby do britského parlamentu, hlasovalo by pro ni zřejmě kolem 25 procent lidí, tedy o 17 procent méně než při posledních volbách. Vyplývá to z údajů organizace Britain Elects, která slučuje výsledky různých průzkumů.