Nejsmutnější den roku. Izrael vzpomíná na oběti holocaustu, celá země se zastavila

V Izraeli se na dvě minuty zastavil život (zdroj: ČT24)

Izrael se podobně jako každý rok na dvě minuty zcela zastavil, aby si obyvatelé připomněli šest milionů obětí holocaustu. Za zvuku sirén zůstali na svých místech stát chodci, v přeplněných ulicích zastavily autobusy, na dálnicích zastavila auta a jejich řidiči vedle nich postáli se skloněnou hlavou, aby uctili oběti nacistického vyhlazování. V památníku Jad vašem se následně uskutečnila vzpomínková ceremonie za účasti izraelských politiků a přeživších holocaustu.

V Izraeli patří den připomínky holocaustu (Jom ha-šoa) k nejsmutnějším v roce. Kavárny a zábavní podniky zůstávají zavřeny a rozhlasové a televizní stanice vysílají rozhovory, pořady a dokumenty zabývající se druhou světovou válkou a vražděním Židů. Izraelské vlajky vlají na půl žerdi.

Vzpomínkové akce začaly v památníku Jad vašem ve středu. Mnozí izraelští představitelé během své řeči vyjádřili obavy v souvislosti s celosvětovým posilováním antisemitismu.

Prezident Reuven Rivlin konkrétně zmínil nárůst antisemitismu v Evropě, který podle něj „opět zdvihá hlavu a je poháněn migrační vlnou, ekonomickou krizí a rozčarováním z politických institucí“.

Osvětimí prošel Pochod živých

Oběti holocaustu si připomněli i účastníci pochodu živých, který prošel areálem bývalého vyhlazovacího tábora v Osvětimi. „Je to více než tříkilometrová trasa. Odkazuje i na takzvané pochody smrti, během kterých byli vězni z koncentračních táborů koncem války přesouváni často velmi drastickým způsobem do německých táborů,“ popsal zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.

Události: Hrůzy holocaustu připomíná v Izraeli také jedinečný projekt (zdroj: ČT24)

Pochod se poprvé konal v roce 1988, jeho iniciátorem byl izraelský ministr školství a bývalý izraelský prezident Jicchak Navon.

K připomínce obětí holocaustu se připojilo i Česko, v jednadvaceti městech čtou lidé jména mužů, žen a dětí židovského nebo romského původu, kteří byli za druhé světové války zavražděni.

Studio ČT24: V Osvětimi se konal Pochod živých (zdroj: ČT24)

Útoků proti Židům přibývá

Kantorovo středisko při univerzitě v Tel Avivu ve středu uvedlo, že násilných útoků proti Židům loni přibylo a počet Židů zabitých při antisemitsky motivovaných trestných činech byl nejvyšší za desítky let.

Útoků namířených proti Židům celosvětově přibylo o 13 procent a jejich počet dosáhl 387. Ten nejzávažnější se stal koncem loňského října v synagoze v americkém Pittsburghu, kde muž, jenž se na sociálních sítích netajil antisemitismem, zastřelil jedenáct lidí.

Během holocaustu zahynula až třetina Židů ve světě. Po válce, v roce 1948, vznikl Izrael, kam se uchýlily tisíce lidí, kteří válečné hrůzy přežili.

  • Den památky obětí holocaustu a hrdinství (hebrejsky Jom ha-šoa ve ha-gvura) připadá v židovském kalendáři na 27. den měsíce nisanu, je to zhruba týden po Velikonocích. Odkazuje na povstání vězňů varšavského ghetta z 19. dubna 1943 a na jejich hrdinství.
  • Den se začal připomínat hned po válce v izraelských kibucech, které založili ti, kteří pobyt v ghettech a koncentračních táborech přežili. Lidé se scházeli vždy 19. dubna. Od 50. let se vzpomínková akce rozšířila po celé zemi, stát Izrael den uznal jako oficiální svátek.
  • Od roku 2006 si svět vždy 27. ledna připomíná Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Připomínka vyhlášená Valným shromážděním OSN se váže k 27. lednu 1945, kdy Rudá armáda osvobodila vyhlazovací tábor Osvětim-Březinka.