Íránská boxerka vyhrála zápas s odhalenými vlasy. Doma jí teď hrozí vězení

Horizont ČT24: Íránce, která boxovala bez hidžábu, hrozí zatčení (zdroj: ČT24)

Íránka Sadaf Chádemová chtěla pro svou zemi přivézt první pohár ze ženského boxu. Místo velkých davů a ovací ji ale doma čeká zatykač. Čtyřiadvacetiletá boxerka totiž ve francouzském Royan nastoupila do ringu bez povinného hidžábu, který by jí zakrýval vlasy, a pod dohledem mužského trenéra. A to je proti přísným náboženským zákonům íránské teokracie. Mladá šampionka proto zatím zůstává ve Francii.

Čtyřiadvacetiletá Sadaf Chádemová ve francouzském ringu dokázala proti zápasnici Anne Chauvinové zvítězit, a přepsat tak íránskou historii. Svůj život si tím ale výrazně zkomplikovala.

Boxerská federace íránského teokratického režimu totiž zápasy pro ženy neorganizuje, a pokud se sportovkyně nějakého zápasu účastní, musí mít na hlavě hidžáb. Ten na sobě ovšem mladá sportovkyně neměla. Z toho důvodu na ni íránské úřady vydaly zatykač, a mladá žena proto i nadále zůstává ve Francii. Její klub přitom ještě před zápasem žádné drama ze strany Teheránu nečekal.

„Je to průkopnice. Doufám, že to tu trochu podpoříme, ale nejde o revoluci. Je to prostě holka, co ráda boxuje a dělá stejné věci jako kluci, protože je to zcela legitimní. A to je dobře,“ hájil mladou sportovkyni šéf íránského boxerského klubu Roc Franck Weus. 

Zatykač íránské úřady vydaly i na trenéra mladé sportovkyně, bývalého světového šampiona v boxu Mahyara Monshipoura. Ten se narodil v Íránu, ale žije ve Francii a má i francouzské občanství. Právě on pomohl Chádemové nastoupit do historického ringu.

Mladá žena přitom chtěla hlavně ukázat dalším Íránkám, že box není jen pro muže. „Nastoupila jsem do legálního zápasu ve Francii, ale měla jsem na sobě šortky a tričko. Něco, co je zcela normální v očích celého světa. Já jsem tím ale porušila zákony své země,“ řekla po výhře Chádemová.