Omán umí vyjít s Íránci i Izraelci. A díky své poloze láká velmoci

Události: Zájem velmocí o Omán (zdroj: ČT24)

Omán nedávno podepsal smlouvu se Spojenými státy, která rozšiřuje využití jeho přístavů pro americké vojenské loďstvo. Jde o další důkaz rostoucího zájmu velmocí o strategicky položený sultanát. V Ománu se tak střetávají vlivy Západu, Číny, Saúdské Arábie i Íránu. V březnu tam hledala obchodní příležitosti i delegace českých podnikatelů v čele s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS).

Strategií sultanátu ležícího u ústí Perského zálivu je mít korektní vztahy se všemi včetně Íránu, jehož břehy leží od hlavního ománského města Maskatu pouhých dvě stě kilometrů. „Omán má bezpochyby velmi dobré vztahy s Íránem a skrze naše přátelství můžeme na Írán působit,“ věří předseda ománského parlamentu Jahjá bin Mahfúd al-Mantrí.

Současná politika Ománu je naplněním přání sultána Kábúse, který požaduje, aby byl sultanát pro všechny své sousedy mírumilovnou zemí. Protiíránské emoce v regionu ovšem zesilují a Omán na to musel při směřování své diplomacie reagovat.

K průlomu došlo loni v říjnu, kdy se sultán Kábús sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. „Sultán dobře zná svůj národ, takže si může dovolit dělat věci, které by některé arabské země nepovažovaly za legitimní,“ komentuje orientalista z Bar-ilanovy univerzity Mordechaj Kedar navázání vztahů s Izraelem.

Benjamin Netanjahu s ománským sultánem Kábúsem
Zdroj: Reuters

Velmoci krouží kolem Ománu

Letos v únoru navíc Ománci podepsali strategickou smlouvu o vojenské spolupráci s Velkou Británií, v březnu pak se Spojenými státy. Ta jim umožní využívat své přístavy, o které už ale začíná projevovat zájem i Čína. „V poslední době vidíme rostoucí zájem Číňanů o přístav Dukm, kde chtějí založit průmyslovou zónu,“ vyjmenovává ománský ministr průmyslu a obchodu Alí al-Sunajdí.

Vojenské zájmy se tak v této části světa propojují s těmi ekonomickými. V březnu proto dorazila do Ománu i česká delegace. „Je to jedno z míst regionu, kde je jejich politika všech azimutů pro nás velmi výhodná,“ hodnotil předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Omán
Zdroj: ČT24

Podnikatelé v Ománu dojednali mimo jiné objednávku pobytu tamních klientů v českých lázních či účast v tendru na dodávku polohovatelných lůžek pro největší nemocnici v ománské metropoli Maskatu. „Bylo potěšující se osobně přesvědčit, jak dobré renomé české firmy v Ománu mají. Český průmysl má zkrátka co nabídnout, ať již v oboru nových technologií, zdravotnického průmyslu, nebo stavebnictví,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář, který podnikatelskou delegaci do Ománu vedl.