Zeman vzbudil v Rakousku vášně kvůli slovům, že česká škola nedostala ani šilink. Omluvil se

Český prezident Miloš Zeman se omluvil bývalému starostovi Vídně Michaelu Häuplovi za to, že prohlásil, že za jeho vlády radnice neposlala vídeňské českojazyčné Komenského škole ani šilink. Omluvila se rovněž česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková, která Zemanovi poskytla nepřesné informace. Na Facebooku to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Prezident poznamenal, že je to teprve druhá omluva za třicet let působení v politice.

„Omlouvám se prostřednictvím přítomného starosty Vídně Michaela Ludwiga svému příteli, kterému jsem nedávno dal státní vyznamenání a kterého jsem na základě nesprávné informace, kterou jsem obdržel, zkritizoval,“ citoval Ovčáček Zemana.

„Tleskat vám nebudu“

Zeman kritizoval Häupla při úterním setkání s krajany na české ambasádě ve Vídni. „Pane primátore Häuple, podal jsem Vám ruku, dal jsem Vám vysoké české vyznamenání a myslím si, že Vašich 24 let v čele Vídně bylo tomuto městu velice prospěšných, nicméně musím konstatovat, že podle informací, které jsem dostal, Vídeň nedala škole Komenského ani šilink. Takže za to Vám tleskat nebudu,“ řekl Zeman.

Prezident poté před krajany poznamenal, že se bývalý primátor kvůli jeho slovům zachmuřil. „To máte za to, že tu Komenského školu jste málo podporoval,“ dodal Zeman.

Bývalý starosta Vídně Michael Häupl
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Vídeň věnovala škole desítky milionů korun

Otázka financování se vyjasnila ještě během setkání s krajany. Celkem získala škola od radnice rakouské metropole za posledních deset let v přepočtu nejméně 40 milionů korun.

Vídeňský radní pro vzdělání Jürgen Czernohorszky agentuře APA konkrétně sdělil, že škola v roce 2009 dostala od města jednorázový stavební příspěvek jeden milion eur (25,6 milionu korun). Vedle této sumy Vídeň v letech 2014 až 2017, tedy během Häuplova mandátu, poskytla Školskému spolku Komenský na denní provoz vzdělávacích institucí 550 tisíc eur (14 milionů korun).

Velvyslankyně hovořila o pravidelných příspěvcích

Velvyslankyně Ivana Červenková ve středu vysvětlila, že prezidentovi před setkáním stručně sdělila, že Komenského škola žádné peníze od Vídně nedostává. Měla tím však na mysli systémové a pravidelné příspěvky, nikoli jednorázové platby.

Zeman zhodnotil svou třídenní návštěvu Rakouska jako velmi uspokojivou (zdroj: ČT24)

V omluvě Zeman připomenul, že kritiku pronesl na základě nesprávných informací, které dostal. „Nepřesné informace o financování školy jsem poskytla panu prezidentovi já. Hluboce se omlouvám,“ citoval Ovčáček velvyslankyni.

K věci se na závěrečném brífinku vrátila ještě sama Červenková. Řekla, že chce předejít dotazům novinářů a že se prezidentu republiky omlouvá, jak už učinila dopoledne při setkání se starostou Vídně Michaelem Ludwigem, za to, že mu dala „nepřesné informace, pokud jde o financování české školy ve Vídni“.

Zeman na stejném brífinku téma financování školy označil za „maličkost, která v očích některých nepříliš inteligentních českých politiků“ vedla k aféře. Jinak svou třídenní návštěvu považuje za „velmi uspokojivou“.

Zemanův neobvyklý projev zaujal rakouská média

Sporného výroku českého prezidenta o financování českojazyčné Komenského školy ve Vídni si povšimlo vícero rakouských médií včetně listu Der Standard či portálu rakouské rozhlasové a televizní společnosti ORF.

Kontroverze vyvolalo ale víc Zemanových výroků. Der Standard se věnoval třeba prezidentovu prohlášení, že na rozdíl od Häupla vydržel v politice 30 let, tedy o šest let více, protože byl vždycky upřímný a nikomu nikdy nelichotil. Deník zdůraznil, že Zeman skončil v premiérském úřadu v roce 2002 a až do nástupu do prezidentské funkce v roce 2013 žádný oficiální úřad nezastával.

Rakouská média si všimla i Zemanovy kritiky ekologů, kteří brání dopravním stavbám, ale také toho, že ocenil vášeň rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena k tabáku. 

Die Presse píše, že Zemana nerozhodila ani otázka na dekrety prezidenta Edvarda Beneše. Odpověděl se směsicí ironie a sarkasmu tím, že vyhaslým dekretům by se měli věnovat kvalifikovaní historici a nikoli nekvalifikovaní novináři. Die Presse k tomu dodal, že Zeman v minulosti na adresu novinářů, o kterých hovoří jako o hyenách, používal i silnější výrazivo.

Česká opozice se opřela do prezidenta

Zeman si za svůj projev ke krajanům vysloužil kritiku také od části české opozice. Představitelé ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN hovořili o smutném obrázku a o chybějící moudrosti.

Kriticky se vyjádřil i ministr zahraničí Tomáš Petříček, který na Twitteru uvedl, že úkolem politiků je rozvíjet vztahy se sousedy, ne známkovat zahraniční politiky. „Komenského školu Vídeň podpořila částkou jeden milion eur (25,7 milionu korun), za to jí patří náš dík,“ podotkl šéf diplomacie.