Zastavené vlaky i metro. Tisíce Alžířanů opět protestovaly proti další kandidatuře nemocného prezidenta

Alžířané znovu v ulicích, nelíbí se jim opětovná kandidatura hlavy státu (zdroj: ČT24)

Desítky tisíc lidí se v pátek sešly v centru Alžíru na demonstraci proti další kandidatuře dlouholetého alžírského prezidenta Abdalazíze Butefliky v prezidentských volbách.  Místní úřady kvůli očekávaným protestům zastavily provoz městských vlaků a metra.

Dvaaosmdesátiletý Buteflika, kterého sužují zdravotní problémy, je odhodlaný 18. dubna usilovat o pátý mandát hlavy státu, což v posledních třech týdnech vyvolalo demonstrace. Páteční demonstrace v Alžíru a dalších městech jsou podle některých pozorovatelů dosud největší. V metropoli se shromáždily tisíce lidí.

Demonstranti provolávali slogany proti kandidatuře Butefliky, který stojí v čele země dvacet let. Davy mužů a žen s alžírskými vlajkami kolem poledne zamířily na náměstí v centru města, aby se připojily k dalším tisícovkám, které tam už byly.

Agentura Reuters napsala, že úřady v hlavním městě zastavily provoz železnice a metra a přijaly přísná bezpečnostní opatření.

Podle alžírské státní televize zadržela policie při protestech 195 demonstrantů. Za důvod zatýkání uvedla mimo jiné rabování, které se údajně odehrálo při vpádu davu do budovy národního muzea. Na 112 policistů bylo podle televize při potyčkách zraněno.

Na stranu protestujících se v pátek přidalo i několik poslanců Buteflikovy vládní Fronty národního osvobození (FLN), kteří rezignovali na své funkce. Kolik poslanců se proti Buteflikově kandidatuře tímto způsobem postavilo, ale zatím není jasné.

Se soumrakem se většina demonstrantů v Alžíru postupně rozešla a zůstaly jen menší skupinky mladých lidí, které se pouštěly do potyček s policií ve snaze probít se k prezidentskému paláci. 

Buteflika ve čtvrtek vydal prohlášení, v němž varoval před nepokoji, které by mohly Alžírsko destabilizovat. Situaci se už dříve pokusil uklidnit příslibem, že v případě zvolení nebude mandát zastávat celé volební období.

Nynější protesty v zemi, která je významným producentem ropy a zemního plynu, jsou největší od takzvaného arabského jara z roku 2011. Buteflika nemluvil na veřejnosti od roku 2013, kdy utrpěl mozkovou mrtvici. V současnosti je v ženevské nemocnici. Všeobecně je prezident považován jen za tvář režimu, který tvoří skupina politiků, vojáků a podnikatelů. Za vedoucí postavu této skupiny je považován prezidentův mladší bratr Saíd Buteflika.

V ženevské univerzitní nemocnici, kde se Buteflika nyní léčí, v pátek policie zadržela muže, který podle ní vznášel „politické požadavky“. Podle zdroje agentury AFP se jedná o alžírsko-francouzského podnikatele Rašída Nakkáze, který chtěl rovněž kandidovat na prezidenta, volební komise jej ale z klání vyloučila kvůli tomu, že donedávna měl i francouzské občanství. Nakkáz, který v pátek zorganizoval před budovou nemocnice také nepovolenou demonstraci se zhruba stovkou účastníků, je známý mimo jiné jako odpůrce zákazů zahalování tváře.

Muslimkám z několika evropských zemí v minulosti nabídl, že za ně bude platit pokuty, pokud budou navzdory zákazu nosit na veřejnosti šátek zakrývající obličej.