Kněží musí chránit své ovečky. Nikdo nesmí tvrdit, že se jej zneužívání netýká, zní ve Vatikánu

Šebek: Na setkání probíhá velice otevřená diskuse (zdroj: ČT24)

Kardinálové, kteří se ve Vatikánu účastní historického summitu k sexuálnímu zneužívání dětí duchovními, vyzvali k zavedení nové kultury odpovědnosti v římskokatolické církvi. Nový přístup má vést k trestání biskupů a církevních hodnostářů, kteří nechrání své ovečky před sexuálními predátory z řad kněží.

Podle chicagského kardinála Blase Cupicha je třeba zavést nové právní procedury. Na každém kroku vyšetřování a trestání katolických hodnostářů, kteří zneužívání kryjí, se podle něj musí podílet i světští experti.

Jeden z vysoce postavených vatikánských kardinálů zmínil odkazy na českého teologa Tomáše Halíka. Podle jeho slov vyzval k tomu, aby církev více naslouchala hlasu zraněného světa.
Jaroslav Šebek
historik a publicista

Kardinál z indické Bombaje Oswald Gracias zdůraznil, že biskupové na sebe musí vzít díl odpovědnosti a spolupracovat na řešení problému, protože žádný biskup nedokáže problém řešit sám a jde o záležitost celé církve.

„Žádný biskup nemůže tvrdit, že problém zneužívání dětí v církvi se ho netýká. Každý z nás je zodpovědný za celou církev,“ citovala Graciase agentura APA.

Kardinálové vyzvali k trestání duchovních, kteří kryjí zneužívání (zdroj: ČT24)

Finanční odškodnění je pouhé kupování si mlčenlivosti

Hlavy národních biskupských konferencí z celého světa se v pátek na summitu zabývají tématem povinnosti skládání účtů za prohřešky.

Kolumbijský kardinál Rubén Salazar Gómez biskupy varoval, že by je mohlo čekat i vězení za skrývání zločinů, pokud nebudou náležitě reagovat na případy sexuálního zneužívání duchovními.

Bogotský arcibiskup podle AP ve svém proslovu rovněž mimo jiné odmítl praxi finančních vyrovnání mezi katolickou církví a oběťmi zneužívání jakožto pokus „koupit si jejich mlčenlivost“.

Papež František při příchodu na konferenci
Zdroj: Reuters/Vatican Media

František představil seznam 21 opatření

Papež František ve čtvrtek zdůraznil nutnost konkrétních opatření a podle agentury DPA překvapivě předložil i své vlastní návrhy. Figuruje mezi nimi například sestavení rukověti, jak v případech sexuálního zneužívání postupovat. Podle papeže má být zaveden standardizovaný postup, je-li obviněn biskup, či usnadněn přístup světských odborníků k vyšetřování případů sexuálního zneužívání.

Návrhy pamatují také na regulaci přesunů seminaristů a duchovních. Kandidáty pro život v celibátu by podle Františka měli posuzovat psychologové.

Podle historka Jaroslava Šebka dává papež František svým aktivním přístupem pádnou odpověď kritikům, kteří mu vyčítali přílišnou pasivitu. „Na podzim se ocitl pod tlakem zejména konzervativních kruhů v církvi, které jej dokonce vyzývaly k odstoupení,“ připomíná.

Závazné závěry nebo závěrečný dokument však z konference se zhruba 190 účastníky vzejít nemají. Papež by měl pouze v neděli, která je posledním dnem zasedání, pronést závěrečnou promluvu.