Babiš navštívil jeruzalémský památník Jad vašem. Zajímal se také o inovace

Premiér Andrej Babiš na závěr své návštěvy Izraele navštívil v Jeruzalémě památník Jad vašem, kde uctil památku obětí holocaustu. Odpoledne se v Tel Avivu setkal s podnikateli a navštívil Peresovo inovační centrum. Česká vláda chce podle něj uspořádat dny inovací v Praze.

Inovace a technologie byly jedním z hlavních témat, o nichž Babiš už v úterý hovořil i s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem v Jeruzalémě, kde rovněž navštívil firmu Mobileye, která se zabývá automatizací řízení aut. Babiš zopakoval, že Izrael považuje za lídra v inovacích a technologiích a Česko se od něj může v mnohém inspirovat.

Babiš: O přesunu ambasády do Jeruzaléma nyní neuvažujeme (zdroj: ČT24)

Dopoledne Babiš uctil památku obětí holocaustu v památníku Jad vašem. Ráno si premiér s velvyslancem Martinem Stropnickým prohlédl i rozhlednu Ester v Jeruzalémě, jejímž autorem je český architekt Martin Rajniš. Dřevěná věž ve tvaru kvetoucího kaktusu stojí od roku 2017 a symbolizuje blízký vztah Česka a Izraele.

Od samého začátku se vědělo, že bude muset místo změnit, mimo jiné proto, že výškou 16 metrů nesplňuje limity dané oblasti. Stropnický řekl, že věž se začne do dvou měsíců stěhovat do městského Parku gazel a že na stěhování přispěje místní radnice.

Přesun ambasády do Jeruzaléma není na pořadu dne

V úterý jednal Babiš v Jeruzalémě s Netanjahuem mimo jiné o spolupráci v obraně, bezpečnosti či zdravotnictví. Babiš označil Izrael za strategického partnera, vyzdvihl mimo jiné obchodní spolupráci a řekl, že doufá v dokončení nákupu izraelských radarů ještě letos.

Oba ministerští předsedové hovořili také o bezpečnosti v regionu a o Evropské unii. Netanjahu prý Babišovi zdůraznil, že Írán je bezpečnostní hrozbou a že je proto třeba, aby se EU tímto tématem zabývala.

K otázce případného přesunu české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma Babiš i Stropnický řekli, že tento krok není na pořadu dne, mimo jiné i vzhledem k zamrzlému mírovému dialogu Izraele s Palestinci.

V Jeruzalémě se měl původně v úterý konat summit visegrádské čtyřky (V4) s Izraelem, Polsko ale na poslední chvíli účast zrušilo kvůli výrokům premiéra Netanjahua a nového šéfa izraelské diplomacie Jisraela Kace o polském antisemitismu. Do Jeruzaléma tak v pondělí přiletěli jen premiéři Česka, Slovenska a Maďarska, kteří měli s Netanjahuem bilaterální schůzky. K diplomatickému sporu Polska a Izraele Babiš už v úterý řekl, že věří v jeho brzké urovnání a že doufá, že obě země budou dál spolupracovat.