Život na samotce a jen pár slov týdně. Guzmána čeká obávaná věznice přezdívaná Alcatraz Skalistých hor

Na mexického narkobarona Joaquína Guzmána zřejmě čeká po vynesení rozsudku ta nejpřísněji střežená americká věznice ve státě Colorado vyhrazená pro zvlášť nebezpečné zločince. V úterý byl shledán vinným z rozsáhlého pašování drog, členství ve zločinecké organizaci, držení střelných zbraní a praní špinavých peněz. Výši trestu se má dozvědět koncem června, podle právních expertů nepochybně dostane doživotí.

Bývalý šéf drogového kartelu Sinaloa, přezdívaný Prcek, v Mexiku už dvakrát uprchl z přísně střežené věznice. V lednu 2017 byl vydán do USA, kde se mu prý nic takového nepodaří.

Podle agentury AP je dokonalým kandidátem na pobyt ve věznici zvané Supermax ve městě Florence, dvě hodiny jízdy autem od Denveru. S odkazem na bývalé legendární vězení v Kalifornii se jí přezdívá Alcatraz Skalistých hor.

Záběry z míst, po kterých drogový boss prchal z cely (zdroj: Reuters)

Supermax teď obývá asi 400 těžkých zločinců, mezi nimiž je například atentátník Ted Kaczynski zvaný Unabomber, čečenský útočník na bostonský maraton Džochar Carnajev, terorista Zacarias Moussaoui, který se podílel na přípravě útoků z 11. září 2001, nebo Terry Nichols, spoluodpovědný za útok na federální budovu v Oklahoma City, kde v roce 1995 zahynulo 168 lidí.

Strážní věže ve věznici Supermax
Zdroj: ČTK/AP/Chris McLean

Vězni smí promluvit s dozorci maximálně dvakrát týdně

Skica Joaquína Guzmána pořízená během jednání soudu
Zdroj: Jane Rosenberg/Reuters

Zločinci jsou drženi na samotkách o rozměrech 2,1 krát 3,7 metru se zpevněnými betonovými zdmi. Jejich jediným kontaktem se světem je malé okénko, z něhož je minimální výhled. Stravu dostávají přímo v cele a konzumují ji jen necelý metr od záchodu. Objekt chrání série ohrad s žiletkovým ostnatým drátem a věže s palebnými stanovišti, v okolí hlídkují ozbrojené patroly se psy.

Už ve vazbě byl Guzmán pečlivě střežen ve speciální sekci manhattanské věznice známé jako Malé Gitmo podle přezdívky amerického vězení pro teroristy na kubánském Guantánamu. Při jeho převozu k brooklynskému soudu byl vždy uzavřen most přes East River, konvoj doprovázeli příslušníci zásahového komanda SWAT a okolí monitorovaly vrtulníky. V soudní síni nesměl z bezpečnostních důvodů Guzmán ani obejmout manželku.

Objímat ji podle agentury AP nebude ani v coloradském Supermaxu, kde se hovor se sporadicky povolenými návštěvami odehrává přes silné bezpečnostní sklo. Vězňové po léta nemají fyzický kontakt s žádným člověkem a slovně komunikovat s dozorci mohou nanejvýš jednou či dvakrát týdně.

Kartel Sinaloa prosperuje i po odsouzení Guzmána (zdroj: ČT24)

Sinaloa prosperuje i bez Guzmána

Navzdory zatčení Joaquína Guzmána se kartelu Sinaloa nepřestává dařit. Podle agentury AP je důkazem rozsah nákladů různých omamných látek zaznamenaných v posledních týdnech na americko-mexické hranici.

„Hromady balíků fentanylu a plastové vaničky s metamfetaminem, heroinem a kokainem nijak nenasvědčují tomu, že by kartel byl oslaben, že by ztratil kontrolu nad svým tradičním teritoriem na severozápadě Mexika nebo že by jeho mezinárodní dosah omezila ztráta nechvalně známého bosse,“ tvrdí AP.

„Narkomafii nikdo nezastaví, i když ho (Guzmána) chytili. I když ho dají do vězení, což si podle nich zaslouží. Tady v Mexiku to určitě nic nezmění, naopak to bude pokračovat,“ říká jeden z obyvatel Guzmánova rodného města Culiacán.

Kartel má členy po celém světě

Kartel Sinaloa údajně stále disponuje sítí mezinárodních kontaktů, díky nimž může přesouvat kolumbijský kokain do Kamerunu nebo posílat mexické „kuchaře“ metamfetaminu do Malajsie. Také kontroluje přístavy, přes které proudí drogy a chemikálie potřebné pro jejich výrobu, platí chemiky a laboratoře, které materiály zpracovávají, a jeho logistický řetězec dotvářejí podplacení policisté, pašeráci a tunely pod americkou hranicí.

„A to ani nemluvíme o armádě nájemných vrahů a vymahačů, kteří se živí vydíráním a únosy, nebo o praní špinavých peněz, zástěrkových korporacích a politických kontaktech. (…) Možná vůbec nejdůležitější je, že Sinaloa stále ovládá to, čemu se říká ,poslední míle', a  prostřednictvím své velkoobchodní distribuční sítě dostává drogy do rukou gangů a pouličních dealerů ve Spojených státech,“ pokračuje AP.

„Jsou stále velkým, velkým hráčem v mexickém kriminálním podsvětí,“ říká mexický bezpečnostní analytik Alejandro Hope. Pro současného šéfa kartelu Sinaloa Ismaela Zambadu přezdívaného El Mayo se tak po zatčení jeho předchůdce Guzmána nic nemění.