Podnikatel Kočner půl roku před vraždou po telefonu vyhrožoval Kuciakovi

Události ČT: Kočner půl roku před vraždou po telefonu vyhrožoval Kuciakovi (zdroj: ČT24)

Nahrávku telefonátu kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera s novinářem Jánem Kuciakem zveřejnil slovenský server Aktuality.sk. Rozhovor se odehrál půl roku před vraždou investigativního žurnalisty a jeho snoubenky. Právě Kočnera slovenská média se zločinem spojují.

Slovenský podnikatel Marian Kočner se chlubil konexemi ve vládě, dostal se ale i do hledáčku médií kvůli nejasnostem kolem svého podnikání. Psal o něm i novinář Ján Kuciak. Právě tomu se Kočner rozhodl 5. září 2017 zatelefonovat.

„Můžete si být jistý, že se vám osobně začnu speciálně věnovat,“ zaznělo v telefonátu Mariana Kočnera Jánu Kuciakovi.

„To je výhrůžka?“ reagoval slovenský novinář, načež Kočner odvětil, že není.

„Klidně vám to říkám. Začnu se věnovat speciálně vám, vaší osobě, vaší matce, vašemu otci a vašim sourozencům,“ pokračoval Kočner s tím, že Kuciak také zatahuje do sporů jeho rodinu.

Kočner Kuciaka vinil z toho, že pracuje na objednávku. Neupřesnil ale, z jakých kruhů by mělo zadání nebo informace pocházet.

„Jste hloupý a špatně si skládáte souvislosti, ale hlavně – někdo vás naviguje. Já vím, kdo vás naviguje, pane Kuciaku, a vím, kdo vás krmí informacemi,“ zaznamenala také nahrávka rozhovor Mariana Kočnera s Jánem Kuciakem.

O půl roku později se novinář spolu se svou snoubenkou stali obětí nájemné vraždy. Skandál vyvolal v zemi největší demonstrace od pádu komunismu a vedl k rezignaci ministra vnitra i premiéra Fica.

Policie v souvislosti s vraždou zadržela čtyři lidi, mimo jiné i Alenu Zsuzsovou, která má blízko právě k Marianu Kočnerovi. Samotného zadavatele ale policie zatím nevypátrala.