V mládí se převlékli za Afroameričany, teď mají přední činitelé Virginie problém. Ve státě to vře

Americkou Virginií hýbou aféry předních politiků (zdroj: ČT24)

Politickou scénou v americké Virginii otřásá série skandálů. Poté, co guvernéra Ralpha Nothama dostihlo jeho údajné pózování pro rasistickou fotku starou 35 let, se do obdobných problémů dostal i vrchní žalobce Mark Herring. Guvernérův zástupce Justin Fairfax byl pro změnu obviněn ze sexuálního násilí. Případy mohou mít vliv i na prezidentské volby v příštím roce. Pomyslné kostlivce ve skříni přitom mají demokraté i republikáni.

Politický skandál vyvolal 35 let starý snímek ve školní ročence. Na fotografii není poznat, kdo na ní je. Studenti medicíny tehdy dorazili na večírek v přestrojení za člena rasistického Ku-klux-klanu a druhý jako blackface, tedy karikatura Afroameričana. Jedním z nich má být současný guvernér Virginie. „Přijímám odpovědnost za své dřívější kroky a jsem připraven odvést tvrdou práci, abych znovu získal vaši důvěru,“ prohlásil Northam.

Guvernér ovšem nezvládl krizovou komunikaci. Nejprve prohlásil, že je jedním ze studentů na fotografii, aby následně tvrdil, že si nic nepamatuje. Veřejné omluvy navíc zastínilo další vysvětlení, že se účastnil taneční soutěže v převleku za Michaela Jacksona.

Fenomén ,blackface‘ lze v Americe pozorovat zhruba od první poloviny 19. století a je spojen s hudebními, takzvanými minstrelskými výstupy, což byl potulný kabaret. Páteř hudebního vystoupení tvořilo převlékání za černochy a zdůrazňování nejklasičtějších stereotypů spojených s Afroameričany.
Jiří Pondělíček
amerikanista

Výzvy k jeho okamžité rezignaci přicházejí od jeho protivníků z Republikánské strany, ale i z vlastní partaje. „Klíčové teď je, aby guvernér Northam odstoupil. Není ospravedlnitelné, aby to neudělal. Věci, které řekl, ho zcela diskvalifikují,“ je přesvědčena demokratická uchazečka o stranickou nominaci na prezidentskou funkci Elizabeth Warrenová. Northam ale odejít odmítá a obviňuje rivaly z Republikánské strany, že se ho snaží zničit.

Na večírek jako černošský rapper

Aby tvrdých úderů pro demokraty ve Virginii nebylo málo, objevila se podobná kauza i v souvislosti s místním vrchním žalobcem Markem Herringem, který si v osmdesátých letech také začernil tvář na veřejnosti. Na večírek prý přišel v přestrojení za černošského rappera. I na něj míří obvinění z rasismu a výzvy k rezignaci.

Problém má ovšem rovněž zástupce guvernéra, Afroameričan Justin Fairfax. Ten zase čelí podezření ze sexuálního nátlaku, kterého se měl dopustit před 14 lety. Stejně jako jeho kolegové, i on nařčení odmítá a rezignovat na funkci nehodlá.

„Demokratické vedení zabíjí skvělý stát Virginii. Pokud by na těch třech kymácejících se místech byli republikáni, byla by přijata mnohem silnější opatření,“ reagoval na kauzy prezident Donald Trump.

Krátce po jeho tweetu se ovšem na veřejnost dostaly zprávy o ročence Vojenské školy ve Virginii z roku 1968, v níž se objevilo vícero rasistických obrázků a jedním z jejích editorů byl Tommy Norment – vůdce republikánské většiny v Senátu státu Virginie. „Mám za to, že jsme se stále nevyrovnali s tím, co se v této zemi, ale i jinde ve světě, stalo. S tím hlubokým rasismem a odlidštěním, ke kterému došlo,“ míní profesor psychologie na Howardově univerzitě Jules Harrell.

Virginie je takzvaný „swing state“

Veřejný prostor křižují obvinění z rasismu a xenofobie. Téměř mimo pozornost amerických médií a jejich komentářů ale zůstává fakt, že Virginie je důležitým státem („swing state“), který může díky svým volitelům rozhodnout prezidentské volby.

Dříve zde vyhrávali republikáni, od roku 2008 zde ale vítězí kandidáti demokratů. Ve tvrdém politickém souboji tak proti sobě strany nevybíravě útočí na všech úrovních a snaží se vzájemně co nejvíce oslabit.