Čeští nádeníci nám budou chybět, věští britský farmář Langrish

Události ČT: Britští zemědělci napjatě vyhlíží brexit (zdroj: ČT24)

Angličtí zemědělci závislí na vývozu dobytka do Evropy jsou nervózní z blížícího se data vystoupení Británie z Evropské unie. Obávají se také, že pro dobytek dojdou léky. Jeden říká, že mu budou chybět i Češi, kteří jsou prý skvělými nádeníky. Naopak rybáři se na konec pravidel EU těší.

Jeho rodina hospodaří na stejné půdě přes sto let. Hned vedle stojí tvrz stará pět století. Na obranu proti Francouzům ji pro anglického krále postavil moravský šlechtic. Evropské drama se tam odehrává i v roce 2019.

Farmář Frank Langrish se bojí, že kvůli tvrdému brexitu bez dohody zkolabuje vývoz ovcí. Má jich 12 tisíc, k tomu 400 krav. „Brexit bez dohody by byl naprostou katastrofou pro zemědělství, zejména pro chovatele dobytka,“ říká.

Obává se, že britským veterinářům by v takovém případě došly zásoby léčiv pro dobytek. Kvůli konci volného pohybu osob čeká nedostatek unijních pracovníků. Teď jich na britských jatkách nebo farmách pracuje 75 tisíc.

„Za ty roky jsem zaměstnal hodně Čechů, byli to skvělí spolupracovníci. Budou nám hrozně chybět,“ běduje anglický farmář.

Brexit bez dohody vyvolává značnou nejistotu u většiny ostrovních farmářů. Před vážnými dopady varuje i britský ministr zemědělství Michael Gove, který přitom v referendu odchod z Evropské unie nadšeně podporoval: „Jsou tu určitá brutální a nezměnitelná fakta ohledně brexitu bez dohody. Jde o uvalení cel od EU, což vytvoří bariéry a dodatečné náklady. Přinejmenším krátkodobě by to vyvolalo ekonomický otřes.“

Cla by byla u některých druhů masa nejméně 40%, u jehněčího 67% a u hovězího dokonce zhruba 85%. „Bylo by to naprosto zničující pro naše farmáře. Jsme závislí na trzích v Evropě,“ připouští Isobel Brethertonová z Národního svazu farmářů v Británii. 

O opačném efektu je přesvědčená řada ostrovních rybářů. Kritizují brexitovou dohodu premiérky Mayové. Podle nich nedostatečně ochrání britský rybolov po brexitu. „Jakmile se zbavíme společné rybářské politiky EU, rybolov bude vzkvétat,“ věří třeba skotský rybář Sandy Patience.