Spořádaný, či divoký? Brexit se rychle blíží, Mayové se nedaří získat hlasy pro dohodu

V Británii roste nervozita, mluví se i o odkladu brexitu (zdroj: ČT24)

Velkou Británii čeká náročný rok. Po odloženém prosincovém hlasování budou britští poslanci rozhodovat před 21. lednem o tom, jestli podpoří dohodu premiérky Theresy Mayové o podmínkách vystoupení z EU. V současné době se spekuluje o dalších možnostech, jako je odložení brexitu, nové referendum či předčasné volby. Británie má osmadvacítku opustit už 29. března.

Dokument vypracovaný britskými a unijními vyjednavači začne britská Dolní sněmovna projednávat 7. ledna a hlasovat by o něm měla třetí lednový týden.

Mayová v silvestrovském projevu naléhala na poslance, aby schválili její rozvodový dokument, který už dříve odsouhlasil Brusel. „Pokud parlament dohodu podpoří, Británie může překonat kritický bod. Referendum v roce 2016 nás rozdělilo, ale všichni chceme pro naši zemi to nejlepší. Rok 2019 může být tím, ve kterém necháme rozdíly stranou,“ zdůraznila premiérka.

„Premiérka se ze všech sil snaží získat podporu nejen u rozhádaných konzervativních poslanců, ale také u Severoirské unionistické strany, která drží její vládu u moci. Podle britských médií se jí to ale vůbec nedaří. A tak Spojené království, které má 66 milionů obyvatel a je pátou největší ekonomikou na světě, pořád neví, jak brexit bude vypadat,“ poznamenal zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal.

Hlavně zabránit odchodu bez dohody

Datum vystoupení Británie z EU je nyní stanoveno na 29. března. Pokud ale parlament smlouvu odmítne, skupina konzervativních a labouristických poslanců chce prosadit odklad brexitu, aby se Británie vyhnula opuštění evropského bloku bez dohody, upozornil před pár dny britský list The Observer.

Konzervativní poslanec Dominic Grieve má za to, že odchod Británie z EU bude nutné odložit, i když parlament dohodu, kterou vyjednala Mayová, schválí. Zákonodárci by totiž neměli dostatek času na to, aby přijali všechny zákony nezbytné pro hladký průběh brexitu, myslí si Grieve. A pokud poslanci dohodu Mayové odmítnou, považuje odklad za „jistý“.

Britský ministr obchodu Liam Fox v rozhovoru s listem The Sunday Times uvedl, že pokud parlament dohodu odmítne, mohla by existovat zhruba padesátiprocentní pravděpodobnost, že se brexit nakonec vůbec neuskuteční.

Udržet Brity za každou cenu v EU není naším cílem, tvrdí Juncker

Brusel dal jasně najevo, že by odklad odchodu Británie z EU zvážil, pokud k tomu bude dobrý důvod. Zdůraznil ale, že tato možnost neznamená nové kolo jednání a případné úpravy již připravené dohody. Evropská unie je také ochotna poskytnout Británii dodatečný čas na uspořádání referenda.

„Bývá naznačováno, že naším cílem je udržet Spojené království v EU všemi možnými prostředky. To není naším záměrem. Chceme mít pouze jasno ohledně našich budoucích vztahů,“ prohlásil nedávno šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v rozhovoru s listem Welt am Sonntag.

Evropská komise podle něj respektuje výsledky britského referenda. „Pracuji s předpokladem, že odejdou, protože tak se obyvatelé Spojeného království rozhodli,“ řekl Juncker.

obrázek
Zdroj: ČT24