Pokud britský parlament odmítne dohodu, ministr Fox dává brexitu poloviční šanci

V případě, že britský parlament příští měsíc odmítne sjednanou dohodu o podmínkách odchodu země z Evropské unie, vidí britský ministr obchodu Liam Fox 50procentní pravděpodobnost, že se brexit neuskuteční. Ministr to uvedl v rozhovoru s listem The Sunday Times. Listy The Observer a The Guardian zas informovaly o tom, že skupina konzervativních a labouristických poslanců chce prosadit odklad brexitu, pokud zákonodárci dohodu odmítnou.

„V případě neschválení dohody si nejsem jistý, zda bych dal brexitu o moc větší šanci než ,padesát na padesát‘,“ prohlásil ministr Fox, který patří k čelným zastáncům odchodu Británie z EU.

Britové se pro odchod své země z EU vyslovili v předloňském referendu, vystoupení Británie je plánováno na 29. března příštího roku. Premiérka Theresa Mayová s EU sjednala dohodu o podobě brexitu, stále však chybí souhlas britského parlamentu. Ten by měl v debatě o dohodě pokračovat 9. ledna.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v rozhovoru s listem Welt am Sonntag zdůraznil, že Brusel se nesnaží za každou cenu udržet Británii v EU. „Bývá naznačováno, že naším cílem je udržet Spojené království v EU všemi možnými prostředky. To není naším záměrem. Chceme mít pouze jasno ohledně našich budoucích vztahů,“ prohlásil.

Juncker rovněž uvedl, že Evropská komise respektuje výsledky britského referenda. „Pracuji s předpokladem, že odejdou, protože tak se obyvatelé Spojeného království rozhodli,“ řekl.

Britští ministři nejsou jednotní v názoru na to, co by se mělo stát v případě, že poslanci v lednu dohodu s EU odmítnou. Ministryně práce Amber Ruddová, která je blízkou spojenkyní premiérky Mayové, nedávno uvedla, že v případě odmítnutí dohody by existoval „přesvědčivý argument“ pro druhé referendum. Mayová přitom další lidové hlasování dlouhodobě odmítá.

Konzervativci i labouristi podpoří případný odklad

„Probírali jsme to se členy vlády,“ uvedl jeden z vlivných konzervativních poslanců. „To, že se nyní musí možnost odkladu detailně zvážit, samozřejmě veřejně neřeknou. Chceme-li se vyhnout odchodu bez dohody a pokud premiérčina dohoda neuspěje, budeme muset požádat o zastavení hodin, čímž získáme čas na rozhodnutí, jakou cestou se vydat,“ dodal.

Konzervativní poslanec Dominic Grieve má za to, že odchod Británie z EU bude nutné odložit, i když parlament dohodu, kterou vyjednala Mayová, schválí. Zákonodárci by totiž neměli dostatek času na to, aby přijali všechny zákony nezbytné pro hladký průběh brexitu, myslí si Grieve. A pokud poslanci dohodu Mayové odmítnou, považuje odklad za „jistý“.

„Jsem toho názoru, že pokud její dohoda neprojde, odklad bude nevyhnutelný, abychom získali čas a vyhnuli se odchodu bez dohody. A je tu také možnost, že se bude konat referendum, které by odklad umožnilo,“ řekl Grieve. Jakýkoli pokus brexit oddálit ovšem podle listu The Observer patrně vzbudí nelibost zastánců důsledného rozchodu Británie s EU z Evropské výzkumné skupiny (ERG), které předsedá Jacob Rees-Mogg, jeden z hlavní odpůrců premiérky Mayové a její dohody.