Prezidentem Madagaskaru byl zvolen podnikatel Rajoelina. Braňte své hlasy, vyzval voliče jeho sok

Novým madagaskarským prezidentem se stal jeden z nejbohatších místních podnikatelů a někdejší hlava státu Andry Rajoelina. Oznámila to volební komise. Výsledek druhého kola voleb z 19. prosince je zatím předběžný. Do devíti dnů jej musí potvrdit ústavní soud, napsala agentura Reuters.

Rajoelinův protikandidát Marc Ravalomanana, rovněž bývalý prezident ostrovního státu v Indickém oceánu na východ od Afriky, už v neděli prohlásil, že volby byly zmanipulované. Své příznivce vyzval, aby své hlasy „bránili“.

Pro Rajoelinu hlasovalo 55,66 procenta voličů, jeho soupeř získal 44,34 procenta hlasů a volební účast činila 48 procent, uvedla komise. Čtyřiačtyřicetiletý Rajoelina vyhrál i první kolo voleb v listopadu, kdy ale nezískal potřebnou většinu hlasů.

O přízeň voličů se v prvním kole ucházelo 36 kandidátů. Kampaně všech uchazečů provázely sliby ohledně zlepšení hospodářské situace, nových pracovních míst a skoncování s korupcí.

Madagaskar má asi 25 milionů obyvatel, přičemž 76 procent z nich žije v extrémní chudobě; podle Světové banky je ostrov jednou z nejchudších zemí světa. Madagaskar je od získání nezávislosti na Francii v roce 1960 neustále zmítán politickými a povolebními krizemi.