Po nehodě u blokády žlutých vest zemřel další člověk. Protesty proti Macronovi pokračovaly i ve městech

Řidič motocyklu zemřel ve Francii po kolizi s kamionem, který zastavil, když silnici zablokovalo hnutí žlutých vest. Jde již o desátou nepřímou oběť protivládních protestů. Kromě blokád silnic vyšli odpůrci vlády a prezidenta Emmanuela Macrona tak jako každou sobotu i do ulic. Na protesty francouzského hnutí žlutých vest přišlo v celé Francii podle vlády zhruba 38 600 lidí. Iniciativu demonstrantům vzali i politici – parlament schválil balíček sociálních opatření reagující na požadavky demonstrantů.

U francouzského Perpignanu se v noci stala smrtelná dopravní nehoda. Již podesáté k úmrtí přispěla blokáda cest, kterou provádí hnutí žlutých vest na protest proti vládě. Tentokrát narazil motocykl do kamionu, který nemohl kvůli blokádě pokračovat v jízdě. Šestatřicetiletý motocyklista utrpěl těžká zranění, jimž podlehl.

Perpignanský prokurátor Jean-Jacques Fagni řekl, že řidič nákladního automobilu zůstal na místě a počkal na příjezd policie, zatímco lidé, kteří průjezd blokovali, utekli. U nehody zůstaly jenom dvě nebo tři ženy ve žlutých vestách, které utrpěly šok.

Silniční blokády jsou součástí protivládních protestů, stejně jako pouliční demonstrace, ke kterým vyrážejí odpůrci francouzské vlády a prezidenta Macrona každý víkend. I když počty účastníků postupně klesají, svolali organizátoři protesty i na poslední předvánoční sobotu.

Protesty slábnou. Macron v pátek slíbil ústupek

Stoupenci hnutí požadujícího zlepšení životní úrovně Francouzů demonstrovali šestou sobotu v řadě.

Protesty se očekávaly hlavně ve Versailles u Paříže, ale lidé přišli na akce i v hlavním městě. Podle policie dnes bylo v pařížských ulicích asi 2 tisíce lidí. Předminulou sobotu v Paříži protestovalo 10 tisíc lidí a minulou sobotu téměř 4 tisíce lidí. Palác ve Versailles zůstal zavřený stejně jako přilehlé zahrady. Přišla k němu jenom malá skupina demonstrantů.

Ovšem i v metropoli se lidé sešli k dalším protestům, pochodovali ulicemi Montmartru k bazilice Sacré Coeur a vyzývali Pařížany, aby se k nim přidali. Další skupina mířila k Elysejskému paláci. Policie ji však zastavila. Když se několik účastníků akce snažilo přes kordon dostat, použili proti nim policisté slzný plyn.

UDÁLOSTI: Dva velcí rivalové evropské politiky, Emmanuel Macron a Viktor Orbán, čelí doma stejnému problému – opozičním protestům (zdroj: ČT24)

Úřady tvrdí, že bylo na demonstracích řádově méně lidí než v předchozích týdnech. Dokládá to i počet zadržených lidí. Bylo jich 65, minulou sobotu šlo nejméně o stovky lidí. Mezi lidmi zadrženými nyní byl i Eric Drouet, označovaný za jednoho z představitelů hnutí.

Že nadšení demonstrantů slábne, bylo ovšem patrné již minulý víkend. Tehdy mohlo k menší účasti přispět chladné počasí, zároveň ale měly žluté věsty od vlády slíbené ústupky.

Zatímco při minulých akcích byly z preventivních důvodů uzavřeny v centru Paříže obchody i památky, tuto sobotu zůstalo až na výjimky vše otevřené a na bulvárech bylo mnoho nakupujících.

„Žluté vesty“ se pohybovaly po malých skupinách, bez známek organizovanosti. Větší množství lidí přišlo na Montmartru k bazilice Sacré-Coeur. Policisté zabránili v postupu davu jenom u Elysejského paláce a zastavili jej v postranní ulici, kde obchodníci své podniky zavřeli. Když se několik účastníků akce snažilo přes kordon dostat, použili policisté proti nim slzný plyn.

Nyní již politici učinili další krok – parlament v pátek schválil balíček sociálních opatření, která prezident Macron slíbil ve snaze zastavit protesty.

Při slábnoucím rozsahu protestů začala francouzská policie bourat tábory, které si žluté vesty vybudovaly na kruhových objezdech po celé zemi. „Tohle všechno musí skončit. Máme zde významné kroky, které byly učiněny, je zde vůle k dialogu, k debatě,“ vzkázal ve čtvrtek nespokojeným občanům ministr vnitra Christophe Castaner.