Šéf NATO: Chystáme se na svět bez dohody o raketách, Rusko má poslední šanci

Události, komentáře k summitu NATO a krizi na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ruská federace má poslední šanci začít plnit podmínky smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu (INF), vzkázal do Moskvy generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Zdůraznil, že Rusko tak musí činit způsobem, který bude ověřitelný. Aliance se mezitím začíná připravovat i na situaci, kdy smlouva z roku 1987 přestane existovat, sdělil v Bruselu Stoltenberg.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v úterý oznámil, že USA za šedesát dní spustí půlroční „výpovědní lhůtu“ smlouvy, pokud Rusko do té doby neuzná svou chybu a nezačne ověřitelným způsobem její ustanovení znovu plnit.

NATO je ale připraveno s Ruskem dál jednat, a to jak v rámci setkání Rady NATO-Rusko, tak i formou dvoustranných rozhovorů jednotlivých spojenců, uvedl Stoltenberg. „Dáváme Rusku poslední šanci, ale zároveň začínáme řešit, jaké důsledky z rozbití dohody vyplynou pro NATO,“ dodal.

Spojené státy došly k závěru, že Rusko závažným způsobem porušuje pravidla INF, když od poloviny minulého desetiletí vyvíjelo, testovalo a následně i rozmístilo raketový systém označovaný jako Novator 9M729 nebo SSC-8.

Diskuse s Ruskem nikam nevedla, připomněl Stoltenberg

Aliance v úterý americké stanovisko jednoznačně podpořila, ruský systém je podle NATO hrozbou pro evropskou bezpečnost. „Je trochu zvláštní, že (Rusové) dlouhé roky popírali existenci systému, který je podle nich celou dobu zcela v souladu s podmínkami smlouvy,“ podotkl nyní Stoltenberg. Připomněl, že spojenci včetně USA s Ruskem zkoušeli o systému roky diskutovat.

Falešné obvinění, tvrdí Moskva

Kreml reagoval odmítavě – Spojené státy obvinil, že záměrně manipulují fakty, aby mohly falešně nařknout Rusko z porušování smlouvy. Prezident Vladimir Putin řekl, že Rusko je proti zrušení dohody, ale pokud Washington hrozbu splní, bude nuceno učinit totéž. Šéf Kremlu také prohlásil, že Kongres USA ještě před oznámením záměru odstoupit od INF vyčlenil peníze na vývoj nových raket.

Zdá se, že podle americké strany se situace změnila natolik, že Spojené státy už takové zbraně potřebují také. Jaká bude naše odpověď? Velmi prostá: uděláme totéž.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Podle šéfa NATO je problém na straně Ruska. „Nové americké rakety v Evropě nejsou. Nové ruské ano: SSC-8. Jsou mobilní, těžko zjistitelné, mohou nést jadernou hlavici a zasáhnout evropská města s jen velmi krátkým varováním,“ podotkl Stoltenberg.