Republikáni posílili většinu v Senátu. Doplňovací volby v Mississippi vyhrála Hydeová-Smithová

Doplňovací senátní volby v americkém státě Mississippi vyhrála dosavadní senátorka za Republikánskou stranu Cindy Hydeová-Smithová, která uvolněný post zastávala prozatímně. Prezident Donald Trump vítězce na Twitteru pogratuloval. Porážka demokratického kandidáta Mika Espyho znamená, že republikáni v novém Senátu obsadí 53 křesel. Sněmovna reprezentantů bude ale od ledna pod kontrolou demokratů.

„Gratuluji senátorce Cindy Hydeové-Smithové k jejímu velkému vítězství ve skvělém státě Mississippi. Všichni jsme na vás velice hrdí!“ napsal Trump na Twitteru. Prezident v kampani Hydeovou-Smithovou podporoval, v pondělí Mississippi krátce navštívil a ještě v úterý tweetem burcoval voliče, aby šli republikánské kandidátce odevzdat hlas.

Vítězství 59leté Hydeové-Smithové označují americká média za přelomové, neboť se stala první ženou, kterou obyvatelé Mississippi zvolili do Senátu USA. Historické by ale bylo i případné vítězství 64letého Espyho: bývalý ministr zemědělství ve vládě demokratického prezidenta Billa Clintona se totiž mohl stát prvním černošským senátorem za tento jižanský stát.

První kolo doplňovacích voleb do Senátu USA se v Mississippi konalo v úterý 6. listopadu spolu s řádnými kongresovými volbami, žádný z kandidátů na uvolněný post republikána Thada Cochrana, který letos v dubnu ze zdravotních důvodů rezignoval, ale nezískal nezbytných více než 50 procent hlasů. Proto bylo vypsáno druhé kolo.

Hydeová-Smithová, kterou prozatímně jmenoval senátorkou za Cochrana guvernér Mississippi Phil Bryant, byla považována za favoritku, v prvním kole jí ale část hlasů sebral její republikánský kolega Chris McDaniel. Ve druhém kole se ale utkala již jen s Espym.

Obyvatelé Mississippi vybírali 6. listopadu v rámci řádného hlasování i svého druhého zástupce v Senátu USA, kterým se stal republikán Roger Wicker, jenž svůj mandát obhájil.

Hydeová-Smithová si zadělala na skandál

Kampaň před volbami poznamenala kauza, kterou vyvolalo zveřejnění videa s Hydeovou-Smithovou. Senátorka na něm říká, že by se klidně zúčastnila „veřejné popravy oběšením“, pokud by na ni byla pozvána. „Byla bych v první řadě,“ dodává Hydeová-Smithová na záznamu.

V jižanském státě, kde se v minulosti stala řada černochů obětí lynčování, vyvolalo video vlnu kritiky a senátorce vyneslo obvinění z rasismu. Novináři také poukazovali na to, že Hydeová-Smithová chodila do školy vyhrazené pro bělochy.

Republikáni úterním vítězstvím v Mississippi posílili svou většinu v Senátu, kde v lednu obsadí 53 ze sta křesel. Ve Sněmovně reprezentantů ale většinu ztratili; tuto komoru Kongresu USA budou ovládat demokraté, což Trumpovi zkomplikuje zbývající dva roky jeho prvního prezidentského mandátu.