Británie nemůže mít dál stejné výhody, řekl Petříček. Podle Fischera bude brexit bolet i Česko

Petříček s Fischerem debatovali v OVM o brexitové dohodě i ruské hrozbě (zdroj: ČT24)

Jednomyslně schválená brexitová dohoda je signál, že Evropská unie zůstává jednotná. V Otázkách Václava Moravce (OVM) to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) s tím, že Velká Británie by se po odchodu neměla těšit stejným výhodám jako členské země. Senátor a bývalý diplomat Pavel Fischer (nestr.) si naopak myslí, že nejistota trvá. „Politický účet“ bude podle něj Unii bolet – samotné Česko pak přijde v Británii o důležitého spojence.

Velká Británie opouští evropský projekt už 29. března, kdy začne dvouleté přechodné období. „Vítám, že se podařilo dosáhnout dohody, jak na výstupové smlouvě, tak i na politické deklaraci, která je důležitá pro další jednání o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím,“ prohlásil v OVM Petříček.

„V rámci těchto dvou let bude důležité, aby se Evropská unie s Velkou Británií domluvila na budoucí podobě vztahů, na tom, jaký bude mít Británie přístup k vnitřnímu trhu. Nicméně základní princip je, že nečlenská země by neměla mít stejné výhody jako členská země,“ upozornil ministr zahraničí.

Události ČT: Mimořádný summit EU potvrdil dohodu o brexitu (zdroj: ČT24)

Klíčové je, že šlo o jednomyslné rozhodnutí, hodnotí summit Petříček

Španělsko až do soboty hrozilo, že dohodu odmítne kvůli Gibraltaru, vyjednavačům se ale nakonec podařilo věc vyřešit. „Jednání probíhala do poslední chvíle. Jsem rád, že nakonec se připojilo i Španělsko, protože ve věci Gibraltaru mělo do poslední chvíle technické výhrady, našla se ale právní cesta, jak obavy minimalizovat. Je pozitivní, že dohoda byla přijata jednomyslně,“ míní Petříček. „Je to signál, že Evropská unie je jednotná,“ dodal.

 Pokud jde o budoucnost EU, Fischer cítí nejistotu i po odsouhlasení dohody lídry unijních zemí. „Budeme muset (Unii) spoluvytvářet, tak aby tenhle náraz vydržela. Je to, jako když přijdete na nástupiště, je tam vlak, na kterém je napsáno brexit, ale vy nevíte, kolik bude stát jízdenka a kam se pojede,“ upozornil bývalý diplomat.

„Účet bude bolet a bude zejména politický, protože může dojít k rozkolísání některých spojenectví uvnitř EU, které dosud zabraňovaly tomu, aby jedna strana získala navrch. Velká Británie byla vždy velmi důležitý spojenec i České republiky,“ podotkl senátor. 

Hlavní body dohody o brexitu
Zdroj: ČT24

Podle Petříčka je důležité, že existuje alespoň nějaká dohoda, protože jinak by nastal takzvaný tvrdý brexit, který by podle něj doprovázel chaos. „Členské státy by si musely nově nastavit vztahy s Velkou Británií,“ upozornil Petříček. „Tato dohoda nám aspoň dává prostor k dalším jednáním. Máme dva roky, abychom našli nový smluvní vztah. A máme možnost toto období jednorázově prodloužit o další dva roky,“ doplnil ministr.

Fischer: Řada Britů teprve teď zjišťuje, že se bude mít po brexitu hůř

Podle Petříčka dohoda uklidní Čechy žijící v Británii i české podniky, které budou „minimálně další dva roky moci podnikat a vyvážet do Británie za stávajících podmínek“. Fischer ale trvá na tom, že proces je de facto na začátku. Nyní totiž přijde na řadu ratifikace dohody, kde mohou nastat komplikace, a to zejména v britském parlamentu. 

Podle senátora je situace ve Spojeném království „nesmírně křehká“. „Řada Britů teprve teď zjišťuje, že budou mít podmínky horší, než byly doposud,“ uvedl v OVM.

Petříček připouští, že britská společnost je v otázce brexitu rozdělená. „Nicméně dohoda, kterou teď máme na stole, je vyváženým dokumentem obou dvou stran, aby byla ratifikována. Pokud se ratifikace 11. prosince v britském parlamentu zadrhne, nebude už do 29. března čas vyjednat jakoukoli alternativu,“ konstatoval šéf české diplomacie. Sám věří, že tato dohoda bude nakonec pro britské zákonodárce lepší než možnost odchodu bez dohody.

Fischer ale v ČT upozornil také na blížící se volby do europarlamentu – i ten musí rozvodovou dohodu schválit. „Téma migrace bude ovlivňovat kampaň před evropskými volbami,“ míní bývalý diplomat. Voliči budou rozhodovat o nových europoslancích koncem května příštího roku.