Mayová: Alternativa neexistuje. Pokud poslanci „rozvodový návrh“ zamítnou, postaví Británii na začátek

Mayová k předloženému plánu odchodu nevidí alternativu (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová nevidí žádnou alternativu k plánu odchodu Británie z Evropské unie, který předložila v tomto týdnu. Premiérka to napsala v komentáři v listu The Sun. Někteří z jejích ministrů chtějí, aby návrh brexitové dohody změnila. V rozhovoru pro televizi Sky News pak uvedla, že podle jejích informací jí nehrozí hlasování o nedůvěře, jak dříve média informovala. Následující týden bude podle Mayové pro Británii klíčový.

„Žádný alternativní plán na stole neleží. Neexistuje žádný jiný přístup, na němž bychom se s EU mohli dohodnout,“ napsala Mayová. „Pokud poslanci dohodu zamítnou, jednoduše nás postaví zpět na začátek. To by znamenalo další rozpory, další nejistotu a neschopnost naplnit hlasování britských občanů,“ dodala.

Mayová nyní bojuje o záchranu návrhu dohody před hlasováním v parlamentu po rezignaci několika ministrů a čelí otevřeným výzvám k jejímu odstoupení ze strany kritiků navrhované brexitové dohody, která podle některých činí z Británie vazalský stát.

Hlasování o nedůvěře mi nehrozí, věří Mayová

Odpůrci premiérky z řad konzervativních poslanců už údajně shromáždili dostatek podpisů potřebných pro vyvolání hlasování o vyslovení nedůvěry Mayové. Britská premiérka v neděli v rozhovoru s televizí Sky News uvedla, že podle jejích informací jí v tuto chvíli hlasování o vyslovení nedůvěry jako lídryni strany nehrozí.

Podle jejích informací nemají její odpůrci z řad konzervativních poslanců dostatek podpisů potřebných pro vyvolání hlasování o nedůvěře. Pokud by taková nedůvěra byla vyslovena, musela by Mayová skončit i jako premiérka. K uspořádání hlasování konzervativních poslanců
je zapotřebí, aby o to požádalo nejméně 48 z nich (tedy 15 procent). Změna lídra by podle Mayové nicméně zpozdila vyjednávání i samotný brexit.

Euroskeptičtí členové kabinetu, včetně ministra obchodu Liama Foxe a ministra životního prostředí Michaela Govea, na Mayovou tlačí, aby návrh brexitové dohody změnila. Většina komentátorů má za to, že podoba dohody o brexitu zkorigovat už nepůjde. 

„Pracuji velmi tvrdě na podpoře naší premiérky, aby se dohoda o brexitu, pro který hlasovalo přes 17,4 milionu lidí, stala skutečností. A myslím, že je tu potenciál tu smlouvu v některých ohledech vylepšit – a my to budeme ještě schopni udělat,“ uvedla vůdkyně Dolní sněmovny Andrea Leadsomová.

Opoziční labouristé návrh brexitové smlouvy v parlamentu podle jejich šéfa Jeremyho Corbyna nepodpoří. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová řekla, že podpora dohody vyjednané Mayovou by byla od parlamentu nezodpovědná.

Podle Mayové bude následující týden pro budoucnost Británie klíčový

V Bruselu se v neděli za zavřenými dveřmi sejdou velvyslanci 27 členských zemí Evropské unie, aby jednali o předběžném textu dohody o brexitu. Mimořádný summit evropských lídrů k brexitu pak proběhne příští neděli 25. listopadu. Šéfové států a vlád by na schůzce měli „finalizovat a formalizovat“ text návrhu. Na vyjednávání tak zbývá týden. 

„Těchto nadcházejících sedm dní bude klíčových, budou o budoucnosti této země,“ uvedla Mayová. Londýn podle ní neodsouhlasí již zveřejněný návrh brexitové smlouvy, dokud se s Bruselem nedohodne na budoucích vztazích. O těch se chystá Mayová jednat příští týden v Bruselu.