Severokorejský diktátor Kim Čong-un se vůbec poprvé chystá do Soulu. V plánu má i Rusko

Vůdce KLDR už brzy navštíví Soul, oznámil jihokorejský prezident Mun Če-in. Podle dřívějších slov se má cesta uskutečnit ještě letos. Kim Čong-un by tak navštívil metropoli Jihu vůbec poprvé. Diplomaté si od sblížení slibují konec jaderného zbrojení, mnozí z nich jsou ale k závazkům Pchjongjangu skeptičtí. Kim se brzy chystá i do Ruska a na setkání s japonským premiérem. Navzdory diplomatickému úsilí je KLDR kritizována za porušování lidských práv – aktivisté v nové zprávě upozorňují na běžné sexuální zneužívání žen.

Mun se o Kimově návštěvě zmínil před parlamentem během projevu o ekonomice. Více detailů o návštěvě severokorejského vůdce nesdělil. To, že Kim Soul do konce roku navštíví, oznámil jihokorejský prezident už v září po schůzce s Kimem v Pchjongjangu.

Mun Če-in se stal prvním liberálem, který převzal prezidentský úřad v Jižní Koreji po deseti letech. Je synem severokorejských uprchlíků a razí dialog s Pchjongjangem.

Od nástupu do úřadu přispěl k tomu, že se uskutečnila řada setkání vysoce postavených představitelů USA a KLDR, včetně historického červnového summitu šéfa Bílého domu Donalda Trumpa s Kimem v Singapuru, připomíná agentura AP. Trump a Kim se podle některých představitelů americké vlády nejspíše znovu setkají na počátku příštího roku.

Konzervativci Pchjongjangu nedůvěřují

Diplomatické úsilí jihokorejského prezidenta se potýká se skepsí konzervativních kruhů v Jižní Koreji i ve Spojených státech, které mají za to, že Pchjongjang se svého jaderného programu zcela nevzdá a snaží se jen získat čas na zdokonalení svých jaderných zbraní.

Severní Korea po letošních jednáních zastavila raketové a jaderné testy. Spojené státy sice odložily společné každoroční manévry s Jižní Koreou, nechtějí ale, aby KLDR ze situace významně politicky a hospodářsky těžila, dokud ve věci jaderného odzbrojení nepodnikne vážnější kroky.

Události: Zneužívání žen v KLDR (zdroj: ČT24)

HRW: Sexuální zneužívání je v KLDR každodenním jevem

Zatímco Soul a Washington se pokoušejí se Severní Koreou upevnit diplomatické vztahy, organizace hájící lidská práva a skupiny severokorejských uprchlíků v Jižní Koreji tvrdí, že se jim nedaří sehnat peníze, musí snižovat počet pracovních míst, omezovat své programy a je na ně vyvíjen tlak, aby Pchjongjang nekritizovaly.

Na naší základně potupně odsoudili a potrestali 930 žen za styky s nadřízenými. Ve skutečnosti si je důstojníci každou noc povolávali, aby je zneužili.
Li So-jon
uprchlice z KLDR

Vyšetřovatelé OSN upozorňují na to, že v Severní Koreji lidé hladoví, jsou vězněni z politických důvodů a popravováni. Vyšetřovatelé jsou toho názoru, že šéfové bezpečnosti, ba možná i Kim by měli stanout před mezinárodním soudem, připomněla agentura Reuters. Z politických důvodů je v KLDR vězněno až 120 tisíc lidí, uvedla minulý rok OSN.

Totalitní Severní Korea je často kritizována za porušování lidských práv. Organizace Human Rights Watch (HRW) v nové zprávě upozorňuje na časté sexuální zneužívání žen. Svou zprávu založila na rozhovorech se šesti desítkami Severokorejek, které z izolované komunistické země utekly. Nechtěný sexuální kontakt a násilí ženy označily „za natolik běžné, že je lidé považují za součást každodenního života“.

Sexuálního násilí se mají dopouštět policisté, vězeňští dozorci i státní úředníci. „Tento problém vládu neohrožuje,“ řekl agentuře Reuters výkonný ředitel HRW Kenneth Roth. „A z toho důvodu je obzvlášť děsivé, že vláda nedělá nic, aby sexuálnímu zneužívání ze strany představitelů státní moci zabránila,“ dodává.

Roth připomíná změny, které s sebou po celém světě přineslo hnutí #MeToo. Severokorejská vláda ovšem podle něj navzdory ekonomickým reformám a vůli zemi modernizovat ve věci sexuálního násilí nečiní nic.