Jeden z mužů podezřelých ze zmizení Chášakdžího zemřel při podivné nehodě, píše turecký list

Jeden ze Saúdských Arabů, kterého turecká policie podezřívá ze zapojení do zmizení saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího, zemřel při dopravní nehodě v Rijádu. Informoval o tom turecký deník Yeni Safak, který nehodu označil za „podezřelou“. Neuvedl ale bližší podrobnosti ani den, kdy k ní došlo. Na konzulátu se podle al-Džazíry našly mimo jiné otisky prstů forenzního experta podezřelého z podílu na vraždě novináře.

Mužem, který zemřel při dopravní nehodě v Rijádu, je podle tureckého deníku 31letý plukovník saúdskoarabského královského letectva Mašál Saad Bustání. Podle deníku byl jedním z patnácti Saúdských Arabů, kteří přijeli do Istanbulu 2. října a navštívili saúdskoarabský konzulát.

Ve stejný den přišel na konzulát i Chašákdží a od té doby je nezvěstný. Turecké úřady se domnívají, že novinář, který kritizoval poměry v Saúdské Arábii i korunního prince, byl na konzulátu zavražděn.

Turecká policie už dříve uvedla, že mezi 15 muži, kteří v onen den dorazili na konzulát, byli členové královské ochranky, členové saúdskoarabské tajné služby i přední forenzní expert. Také deník The New York Times napsal, že někteří ze skupiny těchto mužů byli členy ochranky saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána a jeden byl patolog. 

Turci prohledali rezidenci saúdskoarabského konzula (zdroj: ČT24)

Další na řadě je konzul, míní turecký novinář

Podle komentátora tureckého deníku Hürriyet je dalším „na řadě pro popravu“ saúdskoarabský konzul Muhammad Utajbí. Ten odjel z Istanbulu tento týden předtím, než ve středu turecká policie prohledala jeho rezidenci. Už v pondělí prohledala turecká policie saúdskoarabský konzulát. Návštěvu konzulátu tureckým úřadům umožnil Rijád až dva týdny po zmizení novináře.

Utajbí je podle komentátora v ohrožení, protože se Saúdští Arabové budou chtít zbavit dalšího svědka.

Turecká média ve středu citovala z audionahrávky, kterou údajně tajně pořídil zavražděný novinář na konzulátu prostřednictvím chytrých hodinek propojených s telefonem, který nechal u své přítelkyně mimo budovu. Na nahrávce je podle tureckých médií slyšet hlas saúdskoarabského konzula, jak říká: „Udělejte to někde jinde, nebo budu mít problémy.“ Na to mu někdo podle nahrávky odpověděl: „Buďte zticha, pokud chcete zůstat naživu, až se vrátíte do Arábie.“

Turecký deník Sabah zveřejnil fotografii muže, který vstoupil 2. října na konzulát Saúdké Arábie v Istanbulu. V březnu doprovázel korunního prince Muhammada bin Salmána během návštěvy USA
Zdroj: ČTK/AP

Američané si od Turků vyžádali zvukové záznamy

Zmizením Džamála Chášakdžího se velmi vážně zaobírají také Spojené státy. Prezident Donald Trump vyslal do Saúdské Arábie a Turecka ministra zahraničí Mikea Pompea a oznámil, že Spojené státy tureckou stranu požádaly o předání zvukových záznamů a videonahrávek k případu, pokud existují. 

V USA vyšel poslední Chášakdžího článek

Americký deník The Washington Post, do kterého Džamál Chášakdží pravidelně přispíval, se rozhodl zveřejnit jeho poslední článek. Editorka Karen Attiahová uvedla, že s vydáním textu chtěla počkat do doby, než se novinář vrátí a článek společně zeditují. „Nyní si musím přiznat, že se to už nestane,“ napsala Attiahová v úvodu Chášakdžího textu.

Saúdskoarabský novinář v něm upozorňuje na nedostatečnou svobodu slova v arabských zemích: „Arabský svět čelí vlastní verzi železné opony, kterou mu ovšem nevystavily cizí síly, nýbrž ty vlastní, domácí, bojující o moc. Během studené války hrálo důležitou roli rádio Svobodná Evropa, které podporovalo a udržovalo naději na dosažení svobody. Arabové potřebují něco podobného,“ píše Chášakdží.

Účast na konferenci v Rijádu se kvůli zmizelému novináři tenčí

Kvůli zmizení saúdskoarabského novináře a kritika saúdské vlády se stále více tenčí počet účastníků nadcházející investiční konference v Rijádu. Ve čtvrtek se k bojkotu konference připojili ministři z USA, Británie, Nizozemska a Francie.

Už minulý týden účast odřekl například britský miliardář Richard Branson či americký technologický investor Steve Case, tento týden se k nim přidala i šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.