„Další případ presumpce viny.“ K Saúdům se má přistupovat jako k nevinným, dokud se neprokáže opak, vyzval Trump

Případ saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího, který se pohřešuje od návštěvy saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu 2. října, je podle Donalda Trumpa další ukázkou presumpce viny. Americký prezident to řekl v rozhovoru, který zveřejnila agentura AP. Kauzu přirovnal k aféře kolem schvalování soudce Nejvyššího soudu USA Bretta Kavanaugha. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo po návštěvě Rijádu uvedl, že Saúdští Arabové slíbili vážné a věrohodné vyšetření Chášakdžího zmizení.

„A už je to tady zase, jste vinný, dokud nedokážete svou nevinu,“ řekl Trump v rozhovoru s AP a vyzval, aby rychlým soudům předcházelo zjištění všech faktů.

Saúdskoarabský král Salmán i korunní princ Muhammad bin Salmán podle amerického prezidenta popírají, že by věděli, co se stalo s Chášakdžím poté, co vešel na počátku října do budovy saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu.

Z pohledu presumpce neviny se mělo podle Trumpa přistupovat i ke Kavanaughovi

Podle Trumpa se stejná situace jako nyní v souvislosti s Chášakdžím odehrála před časem kolem Bretta Kavanaugha. „Právě jsme si tím prošli u soudce Kavanaugha, a pokud se mě týče, byl celou dobu nevinný,“ řekl prezident. Kavanaugha, který se nakonec stal soudcem nejvyššího soudu, před potvrzením ve funkci několik žen obvinilo ze sexuálního obtěžování.

Trump ještě minulý týden hrozil Saúdské Arábii tvrdým trestem, pokud se prokáže, že stojí za zmizením opozičního novináře. Jedním dechem však dodal, že nemá v úmyslu zastavit zbrojní dodávky Rijádu, neboť by to podle něho nejvíce poškodilo americké pracující. 

Také americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který v úterý navštívil Rijád, uvedl, že saúdskoarabští představitelé odmítají, že by věděli, co se s Chášakdžím stalo. „Mé zhodnocení těchto setkání je takové, že jsou vážně odhodláni zjistit všechna fakta,“ uvedl Pompeo. Podle něj je saúdskoarabské vedení připraveno k případné odpovědnosti pohnat i vysoce postavené politiky a úředníky.

Po Saúdské Arábii ve středu Pompeo přiletěl do Turecka, už na letišti se setkal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a ministrem zahraničí Mevlütem Cavusogluem.

Chášakdží byl naposledy spatřen 2. října ve chvíli, kdy vstupoval do budovy saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu, aby si zařídil dokumenty nutné ke svatbě. Od té doby je nezvěstný. Podle Turecka byl novinář, který často ve svých článcích krále i korunního prince kritizoval, na zastupitelském úřadu zavražděn. Rijád to odmítá.

„Udělejte to někde jinde, nebo budu mít problémy,“ říká prý konzul na nahrávce

Turecká média ve středu přinesla další nepotvrzené verze událostí z 2. října na konzulátu. Odvolávají se přitom na audionahrávku údajně pořízenou novinářem přes hodinky propojené s jeho telefonem iPhone, který nechal u své přítelkyně před budovou konzulátu. Ze záznamu údajně vyplývá, že novinář byl na konzulátu mučen a po výslechu zavražděn.

Turecký deník Yeni Safak napsal, že na audionahrávce je slyšet hlas saúdskoarabského konzula, jak říká: „Udělejte to někde jinde, nebo budu mít problémy.“ Na to mu někdo podle tureckého deníku odpověděl: „Buďte zticha, pokud chcete zůstat naživu, až se vrátíte do Arábie.“ Konzul se do Rijádu vrátil v úterý, uvedl deník Hürriyet. Podle spekulací tureckých médií bylo tělo novináře na konzulátu rozčtvrceno a rozpuštěno v kyselině.

Turecká policie už 6. října uvedla, že konzulát ve stejné době jako novinář navštívilo 15 saúdských úředníků, kteří přiletěli z Rijádu. Ve skupině byl podle turecké policie přední forenzní expert, členové saúdskoarabské tajné služby a členové královské gardy.

Jednoho z podezřelých na fotografiích identifikoval The New York Times jako Máhira Abdalazíze Mutriba, někdejšího diplomata, který byl v roce 2007 vyslán na ambasádu v Londýně. Mutrib korunního prince na zahraničních cestách často doprovázel zřejmě jako bodyguard.

Turecká policie konzulát zkontrolovala, prohlíží i rezidenci konzula

Turečtí forenzní experti přicházejí do rezidence saúdskoarabského konzula
Zdroj: Huseyin Aldemir/Reuters

Kvůli zmizení novináře prohledali Turci v pondělí konzulát Saúdské Arábie, kde strávili devět hodin, ale do některých vymezených prostor konzulátu se podle místních médií nedostali.

Saúdskoarabský korunní princ slíbil Turkům přístup na konzulát už krátce po zmizení novináře, prohlídka se ale mohla uskutečnit až tento týden. Erdogan posléze novinářům řekl, že vyšetřovatelé hledali mimo jiné toxické látky a že některá místa konzulátu byla čerstvě vymalována.

Ve středu večer přišli vyšetřovatelé i do rezidence saúdskoarabského konzula.