Trump v rozhovoru pro televizi CBS News připustil roli Putina v otravě Skripala

Americký prezident Donald Trump připustil, že ruský prezident Vladimir Putin je pravděpodobně zapojený do případů jako byla otrava dvojitého agenta Sergeje Skripala. Uvedl to v rozhovoru pro televizní stanici CBS News. V hodinovém interview přišla řeč i na volební kampaň v roce 2016. Podle Trumpa do ní zasahovalo Rusko i Čína. K otázce globálního oteplování prezident podotkl, že vědci z něj udělali obrovskou politickou agendu.

„Vměšovali se. Ale myslím, že Čína se vměšovala také,“ řekl Trump v pořadu 60 Minutes na otázku, zda věří, že Rusové zasahovali do předvolební kampaně prezidentských voleb v USA v roce 2016. Snahu ovlivnit hlasování ze strany Číny považuje za větší problém.

V září na zasedání Rady bezpečnosti OSN obvinil Peking, že se před letošními listopadovými kongresovými volbami v USA snaží ovlivnit mínění Američanů. Čína to odmítla.

Putin měl pravděpodobně roli v otravě Skripala

Na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina Trump řekl, že je možné, že šéf Kremlu má prsty v případech atentátů, jako byl například pokus otrávit v Británii nervovou látkou někdejšího ruského agenta Sergeje Skripala. „Pravděpodobně je zapojený, ano. Pravděpodobně,“ řekl Trump.

Na komentář moderátorky, že nikdy nebyl na Putina ve veřejném prohlášení tvrdý, šéf Bílého domu odpověděl, že vůči němu postupuje naopak velmi důrazně. Například na summitu v Helsinkách během jednání mezi čtyřma očima byl prý na ruského prezidenta velmi tvrdý.

Dodal, že o jeho rázném postoji vůči ruskému prezidentovi svědčí i to, že Ukrajině poskytl útočné zbraně a protitankový arzenál, k čemuž se jeho demokratický předchůdce Barack Obama neodhodlal.

Díky jeho úsilí se prý také zásadně zlepšily vztahy mezi Washingtonem a Pchjongjangem, neboť ještě den před jeho nástupem do Bílého domu byly Spojené státy na pokraji války se Severní Koreou, uvedl.

Klimatická změna? Nevím, zda je dílem člověka, řekl Trump

Řeč se stočila i k tématu změny klimatu. Trump sice řekl, že už nepokládá globální oteplování za „kachnu“. Média v této souvislosti připomněla, že během volební kampaně Trump označil oteplování planety za mystifikaci a že po nástupu do prezidentské funkce se jasnému postoji vyhýbal.

„Nevím ale, zda je to dílem člověka. Řeknu to takhle. Nechci dávat miliardy a miliardy dolarů. Nechci ztratit miliony a miliony pracovních míst,“ uvedl s tím, že teploty se také dost dobře mohou vrátit na původní hodnoty. Jak by se to mohlo stát, neupřesnil.

Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) nedávno varoval, že cíle Pařížské klimatické dohody z roku 2015, tedy udržet globální oteplování co nejblíže k 1,5 stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období, lze nyní dosáhnout již jen pomocí rychlých a dalekosáhlých změn ve všech oblastech společnosti.