Končí obávaný komisař OSN pro lidská práva. Trumpa i Česko kritizoval kvůli uprchlíkům

Ve funkci komisaře OSN pro lidská práva končí obávaný i respektovaný princ Husajn (zdroj: ČT24)

Vysokým komisařem OSN pro lidská práva se Zaíd Raád Zaíd Husajn stal jako první muslim v historii. Jordánský princ, který opustí tuto prestižní pozici ke konci srpna, byl respektovaný i obávaný. Jako komisař OSN šel do sporů s nejmocnějšími vládci světa. Za protiimigrační politiku kritizoval amerického prezidenta i některé evropské země včetně Česka. Před dvěma lety upozornil také na „islamofobní výroky a projevy“ Miloše Zemana.

V mezinárodní diplomacii se pohybuje Zaíd Raád Zaíd Husajn přes dvaadvacet let. Působil jako stálý vyslanec Jordánska, v roce 2006 ho jeho země dokonce nominovala na generálního tajemníka OSN. Ve funkci vysokého komisaře OSN pro lidská práva strávil poslední čtyři roky. Titul prince během té doby nemohl používat.

„Zůstat by znamenalo prosit na kolenou“

Nyní důležitý post opouští, aby podle svých slov nemusel ohýbat záda. „Rozhodl jsem se neusilovat o druhý čtyřletý mandát. Kdybych to v současném geopolitickém kontextu udělal, znamenalo by to prosit na kolenou, obhajovat se a oslabovat nezávislost svého hlasu – který je i vaším hlasem,“ zdůraznil Zaíd Raád Zaíd Husajn koncem prosince minulého roku.

Čtyřiapadesátiletý diplomat nechodil pro ostré slovo nikdy daleko. Za nedodržování lidských práv kritizoval diktátory a autoritářské režimy v Africe, Asii, na Blízkém východě i v arabských zemích. Vyzýval kupříkladu Izrael, aby se vyvaroval nepřiměřené síly při zásahu proti palestinským demonstrantům. Pálil ale i do vlastních řad – odsoudil třeba humanitární pracovníky obviněné ze znásilňování žen a dětí během svých misí.

Ostře odsoudil Asada, Duterteho poslal na psychiatrii

Napadl také Radu bezpečnosti za neschopnost zasáhnout v Sýrii. Tamní režim pak obvinil ze zločinů proti lidskosti. „V čele této země je lékař, ale vypadá to, že pustil plyn na vlastní lid, zaútočil na nemocnice a bombardoval civilní čtvrtě výbušnými zbraněmi, držel desetitisíce zajatců v nelidských podmínkách. Slova nedokážou vyjádřit, jak strašně to odsuzuji,“ pronesl na adresu prezidenta Bašára Asada v polovině září 2016.

Mezinárodní média zaznamenala i slovní přestřelku s filipínským prezidentem Rodrigem Dutertem v době, kdy vyhlásil nelítostnou válku drogovému podsvětí a chlubil se i tím, že už jako starosta nechal zabíjet lidi podezřelé z drogové kriminality. Komisař OSN požádal tamní úřady, aby to vyšetřily, načež ho Duterte nazval idiotem. To si ale nenechal líbit. „Jeden by pomyslel, že filipínský prezident potřebuje jít na psychiatrické vyšetření,“ konstatoval Zaíd Raád Zaíd Husajn.

Husajn kritizoval Trumpovy „xenofobní nadávky“

Amerického prezidenta Donalda Trumpa kritizoval kvůli jeho odmítání migrantů a rozdělování jejich rodin. „Urážky na adresu celých skupin, jako jsou Mexičané nebo muslimové, nepravdivá prohlášení, že migranti páchají víc zločinů než američtí občané, jsou škodlivá a plná xenofobních nadávek,“ prohlásil začátkem března loňského roku.

Do Trumpa se opřel také kvůli jeho neutichající kritice médií. Šéf Bílého domu podle něj nese „velkou odpovědnost“ za to, jak jsou média vnímána. Jeho poznámky mohou mít dominový efekt i za hranicemi USA a komplikovat práci novinářům i v jiných zemích, kde panují autoritářské režimy, upozornil loni v srpnu.

Svou přímočarostí si komisař OSN stačil udělat dost nepřátel – třeba ve Velké Británii, když propagátory brexitu nařkl z nárůstu nacionalismu. Násilný zásah myanmarské armády proti muslimským Rohingům pak označil za etnickou čistku a genocidu. Za jednu z největších hrozeb ale považoval Islámský stát. Důrazně proto varoval před jeho brutalitou a expanzivní silou.

Pokud jde o Česko, Zaíd Raád Zaíd Husajn ho v minulosti kritizoval za porušování práv uprchlíků nebo za údajnou diskriminaci Romů a segregaci romských dětí ve školách. Před dvěma lety se pozastavoval i nad „islamofobními výroky a projevy“ prezidenta Miloše Zemana.

  • Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (anglicky Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights obecně znám též jako Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR) je agentura Organizace spojených národů, jejímž cílem je propagace a ochrana lidských práv garantovaných mezinárodním právem a uvedeny ve Všeobecné deklaraci lidských práv z roku 1948. Úřad byl ustanoven Valným shromážděním OSN 20. prosince 1993.
  • Úřad je veden Vysokým komisařem pro lidská práva, který koordinuje lidskoprávní aktivity v rámci systému OSN a dohlíží na Radu pro lidská práva ve švýcarské Ženevě. Zaída Raáda Zaída Husajna ve funkci nahradí od prvního září 2018 bývalá chilská prezidentka Michelle Bacheletová.
  • Zdroj: Wikipedie