Archeologové jsou nadšeni ze sucha, odhalilo nová archeologická naleziště

Horizont ČT24: Sucho v Británii nahrává archeologům (zdroj: ČT24)

Sucho zemědělcům zničilo úrodu, archeologům naopak připravilo bohaté žně. Ve Spojeném království odhalilo stopy britské minulosti, a to i tisíce let staré. Ve vyschlé trávě a obilí nyní mohou vědci číst příběhy z dob římských legií i z druhé světové války.

Dříve si v Brightonu do moře troufli jen otužilci, letos v létě jsou mola a pláže obsypány plavci, protože teploty zhruba o sedm stupňů přesahují dlouhodobý průměr. Radost z toho mají hoteliéři, ale i britští archeologové. Na fotografiích pořízených z výšky totiž mají možnost sledovat zbytky dosud pohřbené minulosti.

„Jen během letošního roku jsme objevili stovky nových míst. Historie některých z nich sahá šest tisíc let hluboko do dějin Anglie. Jde o ceremoniální monumenty, o farmy z doby železné, bronzové i z epochy římské nadvlády,“ říká vedoucí leteckého historického průzkumu Damian Grady.

Cestu k leteckým snímkům otevřelo právě sucho. Obilí a tráva totiž usychají s jinou rychlostí na nedotčeném poli a jinak na zbytcích prastaré zdi či příkopu. Půdorysy dávných památek jsou proto naprosto zřetelné. Sucho tak bezděčně pomohlo k vytvoření modelu opevnění z dob, kdy Británii ovládaly římské legie.

V Irsku počasí odhalilo memento tragických, zcela nedávných dějin – nápis Eire neboli Irsko. Ten měl za druhé světové války varovat posádky německých bombardérů před útokem na neutrální zemi.

„Nacházíme tolik nových nalezišť v tolika oblastech, že to zaplňuje rozsáhlé mezery v našich znalostech o životě a hospodaření našich předků,“ dodává Grady. Zatímco vědci odkrývají díky suchu minulost, je to právě sucho, co stále víc určuje současnost nejen Velké Británie.

Osmdesát let letecké archeologie ve Skotsku

Nadšení jsou také archeologové ve Skotsku: „Na suchých letech jsme v našem výzkumu závislí,“ uvedl pro BBC Dave Cowley z organizace Historic Environment Scotland.  Snímkováním z letadel krajinu mapují ve Skotsku už od třicátých let dvacátého století – nové objevy jsou důsledkem porovnávání aktuálních snímků s historickými fotografiemi. 

Pro skotské archeology je podstatné, že jejich výzkum může pomoci s poznáním toho, jak lidé v minulosti žili. Tedy i s tím, jak se předchozí generace vyrovnávaly se suchem, horkem a přechodnými změnami klimatu.