Před 65 lety utichly na Korejském poloostrově zbraně. Mírová smlouva má být do konce roku

Události ČT: Mírová smlouva by přinesla pozitiva i rizika (zdroj: ČT24)

Přesně před 65 lety byly ukončeny boje korejské války. 27. července 1953 v deset hodin dopoledne podepsala OSN s představiteli Severní Koreje a Číny dohodu o příměří, která oddělila obě země demilitarizovanou zónou. Na mírovou smlouvu obě Koreje ale stále čekají. Zavázaly se, že dokument, který by korejskou válku formálně ukončil, podepíší do konce tohoto roku.

Pchanmundžom, kde se před 65 lety podepsalo příměří, má za sebou období plné zvratů: dramatický útěk severokorejského vojáka, jednání olympijských delegací a summit vůdců.

Právě setkání Kim Čong-una s Donaldem Trumpem přiblížilo podpis mírové smlouvy. Soul by ji chtěl do konce roku, v cestě stojí praktické problémy.

„Severní Korea má většinu armády rozmístěnou podél demilitarizované zóny, hned naproti Jižní Koreji. Má tam dělostřelectvo připravené pálit. O těchto věcech se bude jednat,“ přiblížil analytik Chong Ja Ian z National University of Singapore. Jih a Spojené státy už udělaly první krok, když zastavily vojenská cvičení.

Poloostrov by zůstal rozdělený a Soul by zřejmě musel uznat KLDR

Pro Sever znamená případné uzavření mírové smlouvy bezpečnostní záruky Washingtonu a to je nejlepší způsob, jak zajistit přežití vládnoucí dynastie Kimů.

Znamenalo by také uznání KLDR jako normální země a pravděpodobně by se neobešlo bez změny jihokorejské ústavy. Jih neuznává KLDR, cílem je sjednocení pod vládou Soulu. Obě země by se tak musely smířit s rozdělením.

„Formální smlouva k ukončení korejské války by byla důležitým krokem k trvalejšímu mírovému urovnání. Mluvíme o postupném vývoji a naplňování jednotlivých kroků,“ dodal analytik Eugene Tan Kheng Boon ze Singapore Management University.

Přestože podpis by byl hlavně symbolický, odborníci varují před riziky. Teoreticky by mohl vést k odchodu Američanů z poloostrova, čímž by ohrozil jihokorejskou bezpečnost.