Další drama na korejské hranici: Kvůli útěku dezertéra z KLDR padly varovné výstřely

Už druhý severokorejský voják v posledních týdnech překročil korejskou demarkační linii. Po kolegovi, který uprchl z totalitního státu na Jih, začaly v demilitarizované zóně ihned pátrat jednotky KLDR. Jihokorejská hlídka kvůli tomu vypálila několik varovných výstřelů.

Voják severokorejské armády nižší hodnosti se přes hranici dostal ráno v centrální části demilitarizované zóny, která rozděluje obě části Korejského poloostrova. Jeho útěk bezprostředně žádná střelba nedoprovázela.

Zazněla až ve chvíli, kdy se severokorejští vojáci v husté mlze přibližovali k demarkační linii. Dezertér byl v té době už na jihokorejském hraničním postu. Severokorejská strana údajně na varovné výstřely odpověděla palbou, což ale jihokorejské ministerstvo obrany zatím nepotvrdilo.

V posledních pěti týdnech jde už o druhý podobný případ. V polovině listopadu byl palbou ze severokorejské strany těžce zraněn jiný voják v okolí hraničního Pchanmundžomu, který projel v terénním voze severokorejské kontrolní stanoviště, ale následně s autem uvázl zřejmě v příkopě.

Zběh pak z auta vyskočil a na jihokorejskou stranu utíkal, zatímco severokorejští vojáci na něj ze vzdálenosti pouhých několika metrů zahájili palbu. KLDR po incidentu posílila v demilitarizovaném pásmu bezpečnostní opatření. Mladý Severokorejec jako zázrakem přežil a nyní se zotavuje v Jižní Koreji.

Pchjongjang o útěku vojáků mlčí

KLDR přitom o útěku vojáka vůbec neinformovala. Podobné incidenty jsou pro Pchjongjang nepříjemné. Totalitní režim totiž národu tvrdí, že Severokorejci, kteří se ocitnou v Jižní Koreji, neutekli z vlastní vůle a přesvědčení, ale byli jihokorejskou stranou uneseni anebo k útěku přesvědčeni.

Jižní a Severní Korea jsou dodnes fakticky ve válečném stavu. Válka ze začátku 50. let byla ukončena pouze příměřím podepsaným roku 1953 právě v Pchanmundžomu. Od té doby ze Severní do Jižní Koreje uteklo kolem 30 tisíc lidí.

Většina z nich ovšem zvolila cestu oklikou – přes Čínu a jihovýchodní Asii. Demilitarizované pásmo totiž střeží z obou stran stovky tisíc vojáků připravených k boji. Hranici lemuje ostnatý drát a protitankové překážky. Má se zato, že v příhraniční oblasti leží více než milion min.