Izrael udeřil na Asadovy pozice v Sýrii. Mstí se za proniknutí dronu na okupované Golany

Zpravodaj ČT Szántó o útoku v Sýrii: Byla to izraelská odplata za průlet dronu (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda udeřila na vojenské pozice Asadovy armády poblíž Golanských výšin na syrském území. Raketový útok potvrdili zástupci armády s tím, že šlo o odplatu za proniknutí syrského dronu do izraelského vzdušného prostoru. Jen pár hodin před incidentem spolu jednali izraelský premiér a ruský prezident v Moskvě.

Ve středu izraelská armáda sestřelila bezpilotní letadlo vyslané ze Sýrie nad Golanské výšiny kontrolované židovským státem. „(Dron) byl sestřelen raketou Patriot po zhruba šestnácti minutách,“ informoval blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Izraelské letectvo a zřejmě i dělostřelectvo pak v odplatě zničily tři cíle na jihozápadě Sýrie patřící Asadovým silám. „Konkrétně jde o dvě pozorovací stanoviště v oblasti demilitarizovaného pásma mezi Izraelem a Sýrií a také jedno místo, pravděpodobně nově vybudované v souvislosti s posuny směrem k izraelské hranici,“ uvedl Szántó.

Útok poblíž vesnice Hadir u Golanských výšin v provincii Kunajtra způsobil pouze materiální škody, uvedl syrský vojenský zdroj.

  • Nejnovější incidenty mezi Izraelem a Sýrií se odehrávají v oblasti Golanských výšin. Dvě třetiny této oblasti okupuje Izrael, který je obsadil během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973, roku 1981 je v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východ Golan je syrský a na části Golan je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.
  • Zdroj: ČTK

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu v Moskvě uvedl, že Izrael nemá v úmyslu ohrozit vládu syrského prezidenta Bašára Asada, ale očekává, že se Rusko zasadí o stažení íránských sil ze Sýrie. Zdůraznil také, že židovský stát bude bránit své hranice.

Rusko je spojencem Asadova režimu a Izrael se snaží přimět Moskvu k využití tohoto vlivu tak, aby pomohla změnit uspořádání poměrů na jihozápadě Sýrie. Izrael znepokojuje přítomnost spojenců Asada z Íránu a libanonského Hizballáhu poblíž hranice.

Izraelské letectvo už dříve zasáhlo desítky cílů na syrské straně hranice, které označilo jako pozice Íránců, anebo za dodávky zbraní Hizballáhu.

Izrael léčí chronicky nemocné syrské děti

Napětí na syrsko-izraelské hranici panuje kvůli bojům na jihozápadě Sýrie už delší dobu. Některé rodiny přecházejí s dětmi do Izraele, kde je léčí v nemocnicích. Podle lékařů se jedná o děti s chronickými zdravotními problémy. Ještě ten samý den se ale vracejí domů.

Izraelci takto v minulých letech přijali kolem tří tisíc pacientů. „Když jsme poprvé vkročili na izraelské území, cítila jsem se opravdu příjemně a bezpečněji než v Sýrii,“ uvedla jedna ze Syřanek.

Izraelci léčí chronicky nemocné syrské děti (zdroj: ČT24)

Podle izraelských lékařů se zdravotnická infrastruktura v Sýrii rozpadá a skupiny syrských dětí jsou do léčebných zařízení přiváženy každé dva až tři týdny. „Netýká se to Damašku, ale na územích ovládaných rebely je zdravotní infrastruktura rozpadlá. Proto jsme před rokem a půl začali každé dva až tři týdny přivážet plné autobusy nezraněných, ale chronicky nemocných syrských dětí,“ podotkl pediatr Michael Harari.

Počet uprchlíků v pohraniční oblasti Sýrie v posledních týdnech stoupl. Několik novinářů působících na jihozápadě Sýrie požádalo o evakuaci do Turecka nebo jiného státu – obávají se příchodu syrské armády, protože budou považovaní za nepřátele režimu.