Nový šéf britské diplomacie Hunt je multimilionář, který umí japonsky a odmítá „aroganci EU“

V Británii to vře poté, co dva přední ministři rezignovali (zdroj: ČT24)

Nový britský ministr zahraničí Jeremy Hunt je na rozdíl od svého předchůdce Borise Johnsona spojencem premiérky Theresy Mayové. Hunt je zkušený politik – řadu let vedl resort zdravotnictví. Pokud jde o brexit, dříve patřil k zastáncům setrvání v EU, kvůli „aroganci Bruselu“ ale otočil. Hunt je díky svým úspěchům v podnikání multimilionářem. Jako učitel angličtiny v Japonsku se naučil plynně tamní jazyk.

Johnson stejně jako ministr pro brexit David Davis opustili vládu kvůli novému brexitovému plánu Mayové, jenž počítá s úzkými obchodními vztahy Británie s Unií po odchodu země z EU. Zmínění politici to považují za příliš měkký postup a kompromisy odmítají.

Britský ministr spravedlnosti David Gauke v úterý vyzval své kolegy, aby podpořili premiérku, nebo aby vládu opustili. Mayová, která trvá na jednotné podpoře svého brexitového plánu, vedla s kontroverzním Johnsonem spory dlouhodobě, Hunt je naopak považován za jejího spojence. Přesun na pozici šéfa diplomacie by tak mohl pomoci týmu Mayové nalézt novou stabilitu.

Zatímco Johnson byl už před referendem v roce 2016 tvrdým stoupencem odchodu země z Unie, Hunt bojoval za setrvání země v osmadvacítce. V říjnu 2017 ale rádiu LBC řekl, že si to rozmyslel, jelikož ho zklamala „arogance Unie“ během vyjednávání.

Minulý měsíc Hunt kritizoval hrozby ze strany společností jako Airbus, jež mluví o přesunu pracovních míst mimo Británii kvůli brexitu. Podle něj by se firmy měly postavit za Mayovou, která tlačí na Brusel a snaží se vyjednat dobrou dohodu.

Hunt ustál i masivní stávky lékařů

Jednapadesátiletý konzervativec Hunt je vůbec nejdéle sloužícím britským ministrem zdravotnictví. Ve funkci byl 5,5 roku a je zvyklý čelit velkým výzvám. Ustál kupříkladu stávky lékařů kvůli reformě pracovní doby a změnám platů i nespokojenost občanů se způsobem financování. Předtím sloužil mezi lety 2010 až 2012 jako ministr kultury.

V té době jeho politická kariéra visela na vlásku kvůli Huntovým kontaktům s mediálním impériem Ruperta Murdocha, který v té době zvažoval převzetí televizní společnosti BSkyB. Hunt kvůli tomu čelil výzvám k rezignaci, tehdejší premiér David Cameron se za něj ale postavil.

Hunt je synem admirála, vyrůstal v Godalmingu jihozápadně od britské metropole. Vystudoval prestižní soukromou školu Charterhouse a následně šel na Oxford, kde vystudoval obor filozofie, politika, ekonomie a kde začal být politicky aktivní, když se stal prezidentem Konzervativní asociace. V té době zde studovali i Johnson a Cameron.

Úspěšný podnikatel s čínskou manželkou

Po univerzitě se živil jako konzultant v oblasti managementu. Vyučoval také angličtinu v Japonsku – od té doby ovládá plynně japonštinu, uvádí web irské televizní a rozhlasové stanice RTÉ. Jeho manželka, se kterou má tři děti, pochází z Číny.

Než se dostal v roce 2005 poprvé do parlamentu, dařilo se Huntovi úspěšně podnikat. Zřídil třeba agenturu pro styk s veřejností a vzdělávací vydavatelství Hotcourses, které propojuje potenciální studenty s univerzitami a vysokými školami. Prodej akcií firmy z něj potom udělal multimilionáře.

V parlamentu nejprve pracoval jako mluvčí konzervativců pro oblast kultury, než byl jmenován přímo šéfem resortu. V roce 2012 byl zodpovědný za organizaci olympijských a paralympijských her v Londýně.