V Saúdské Arábii už mohou řídit i ženy: Země chystá speciální cely a školí inspektorky

Zprávy: Saúdky mohou za volant (zdroj: ČT24)

V Saúdské Arábii začala malá dopravní revoluce. Královský dekret totiž umožnil usednout za volant také ženám. Země teď řeší související problémy: dopravní nehody žen řidiček totiž budou řešit ženy inspektorky, proto teď probíhá jejich školení. V plánu je rovněž zřízení speciálních cel pro ženy přistižené při dopravním přestupku.

Saúdská Arábie totiž stále aplikuje striktní oddělování podle pohlaví, i když se poměry pomalu liberalizují a ženy už mohou například do kina či na sportovní utkání.

Soukromá pojišťovna teď školí ženy inspektorky, které budou řešit dopravní nehody řidiček. Čtvrtečního předání diplomů dopravních inspektorek se zúčastnilo 40 žen. Přišly v černých abájích a některé měly i zahalenou tvář. Zatím není jasné, kdy inspektorky začnou pracovat a jak si poradí v situacích, kdy budou muset pracovat i v přítomnosti mužů.

Ministerstvo vnitra už také zřídilo autoškoly pro ženy a umožnilo výměnu řidičských průkazů získaných v zahraničí za domácí doklad. V plánu je rovněž zřízení cel pro ženy přistižené při dopravním přestupku. Než budou cely k dispozici, budou provinilé řidičky drženy ve věznicích pro mladistvé.

Do roku 2020 by mohly řídit tři miliony žen

Saúdské Arabky můžou poprvé legálně usednout za volant díky loňskému králově dekretu a díky reformám korunního prince. Podle londýnské konzultantské společnosti Facts Global Energy by mohlo projevit zájem o řidičský průkaz 65 procent Saúdských Arabek, což je asi šest milionů žen. Pro období do roku 2020 se počítá s tím, že řidičský průkaz budou mít asi tři miliony žen.

Majitelky mezinárodních řidičských průkazů budou mít právo řídit v království rok a pak budou muset požádat o místní doklad. Povolení k řízení soukromých aut mohou mít ženy po dovršení 18 let, vozidel hromadné dopravy po dosažení 20 let, což je stejné jako u mužů.