Láva spolkla na Havaji 70 domů, sopečný mrak ohrožuje i tisíce kilometrů vzdálený Guam

Už čtvrtý týden se potýkají obyvatelé havajského Velkého ostrova s následky erupce sopky Kilauea. Láva zatím zničila 71 domů, z toho dvacet jen v posledních dvou dnech, oznámily úřady. Zatarasila také silnici poblíž geotermální elektrárny a ničí elektrické vedení. Sopečný mrak mezitím ohrožuje skoro 6,5 tisíce kilometrů vzdálené Mariánské ostrovy či ostrov Guam.

Experti elektrárnu utěsnili, aby v případě, že láva dorazí až k ní, nedošlo k výbuchu a uvolnění toxických plynů. Rychle se pohybující roztavená hornina donutila úřady uzavřít část hlavní silnice 132.

Kilauea je i takřka po čtyřech týdnech stále neklidná, v úterý vyvrhla popílek do výšky 4600 metrů, uvedli geologové. Dalším stovkám lidí bylo nařízeno, aby opustili okolí vulkánu. Láva proudí z několika trhlin, které blokují silnice a zničily desítky budov. Ničí rovněž elektrická vedení – podle CNN není jasné, kolik lidí je v současné době bez proudu.

K žádnému úmrtí v souvislosti s erupcí zatím nedošlo, pouze jeden muž utrpěl zranění nohy, když z balkonu sledoval řádění živlu. Havaj má ale k dispozici evakuační plán pro tisíc obyvatel pobřežní oblasti, pokud by se situace zhoršila.

Nové varování se týká takzvaných vlasů Pele, což jsou dlouhá vlákna vulkanického skla vznikajícího z lávy. Vlákna, která dostala jméno po havajské bohyni ohně Pele, jsou velmi jemná a křehká a mohou poranit oči a plíce.

Láva blokuje na Havaji silnice
Zdroj: Marco Garcia/Reuters

S důsledky zvýšené sopečné činnosti na Havaji se potýkají i na pacifickém Guamu. „Obyvatelé s dýchacími potížemi by měli zůstat doma, dokud je vidět kouř,“ sdělily tamní úřady, které varovaly také vojáky a piloty před sníženou viditelností.

Podle vulkanologů může nynější stav trvat i několik měsíců. Obdobná situace nastala podle pamětníků v roce 1955, kdy Kilauea komplikovala obyvatelům ostrova život téměř tři měsíce.

Kilauea je vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983. V devadesátých letech minulého století láva z této sopky zničila na 200 domů.