Indii zasáhla další písečná smršť, zabila přes šedesát lidí

Nejméně 66 lidí zahynulo a desítky dalších byly zraněny při písečné bouři, která zasáhla od nedělního večera čtyři indické státy. Meteorologové varují, že nepříznivé počasí bude pokračovat. Premiér Naréndra Módí vyzval úřady, aby poskytly potřebným co nejrychleji pomoc.

Přes hlavní město Dillí se přehnal vítr o rychlosti až 100 kilometrů v hodině. Kvůli počasí byl na více než dvě hodiny přerušen provoz na mezinárodním letišti a na sedmdesát letů muselo být odkloněno. Narušena byla i železniční doprava.

Nejhůře postižen byl stát Uttarpradéš, kde si bouře vyžádala 38 obětí a 50 zraněných. Většina z nich zemřela v troskách domů, které se zřítily pod náporem silného vichru. Vítr také vyvracel stromy a lámal sloupy elektrického vedení.

Písečná bouře nad Dillí
Zdroj: Manish Swarup/ČTK/AP
Písečná bouře v Indii
Zdroj: ČTK/AP/Altaf Qadri

Dalších 12 mrtvých hlásí stát Ándhrapradéš, devět stát Bangla (Západní Bengálsko) a dva metropole Dillí.

Všechny čtyři postižené státy zůstávají ve stavu pohotovosti, protože podle meteorologů lze v příštích několika dnech očekávat nové bouřky.

Před týdnem zahynulo v Indii při písečné bouři na 140 lidí. Bouře nejsou v této části roku neobvyklé, jejich letošní intenzita a ničivost je však extrémní.