Akademie udílející Oscary vyloučila Polanského a Cosbyho kvůli sexuálním deliktům

Zpravodaj ČT Miřejovský k vyloučení Cosbyho a Polanského z filmové akademie (zdroj: ČT24)

Známý televizní komik Bill Cosby a slavný režisér Roman Polanski byli vyloučeni z americké filmové akademie, která uděluje prestižní ceny Oscar. Důvodem je porušení etického kodexu. Cosby a Polanski pykají za obvinění ze sexuálního obtěžování nebo útoků.

Akademie v prohlášení uvedla, že představenstvo „hlasovalo pro vyloučení herce Billa Cosbyho a režiséra Romana Polanského v souladu se standardy chování organizace“. „Akademie nadále podporuje etické normy, které vyžadují, aby členové dodržovali hodnoty akademie, mezi nimiž je respekt k lidské důstojnosti,“ dodala.

Nyní 84letý Polanski získal v roce 2003 Oscara za režii filmu Pianista. Podle kritiků měl být vyloučen už dříve, jelikož jeho kauza se táhne dlouhá desetiletí.

Polanski v březnu 1977 v domě Jacka Nicholsona (herec nebyl doma) v USA fotografoval nezletilou dívku (její matka s fotografováním souhlasila) a pak s ní měl sexuální styk. Za sex s dívkou, která měla tři týdny před 14. narozeninami, mu hrozilo až 50 let vězení. Režisér tehdy uzavřel dohodu s prokuraturou a strávil v cele 42 dní.

Pak utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře. Polanski má francouzské a polské občanství a dosud se vyhýbá pokusům amerických úřadů o vydání.

Cosby odchází od soudu
Zdroj: Brendan McDermid/Reuters

Osmdesátiletý Cosby býval svého času nejlépe placeným hercem v USA a roky vedl oblíbenou The Cosby Show. Letos v dubnu ho porota shledala vinným z omámení a znásilnění Andrey Constandové v roce 2004. Komik vztah s Constandovou přiznal, podle něho ale tato žena se sexuálním stykem souhlasila.

Případ Constandové přitom není jediným, který se proti Cosbymu objevil. Postupně se přihlásilo zhruba padesát žen, které tvrdí, že je Cosby během uplynulých desetiletí sexuálně napadl, či znásilnil. Řada případů je již promlčena. Cosby navíc trvá na tom, že ženy s pohlavním stykem souhlasily.

Vydáno pod