Na Korejském poloostrově se schyluje k historické schůzce Severu a Jihu

Události: Historické setkání obou Korejí doprovodí řada symbolických kroků (zdroj: ČT24)

Už jen hodiny zbývají do historického setkání nejvyšších představitelů Severní a Jižní Koreje. Jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský autoritářský vůdce Kim Čong-un se v pátek sejdou v demilitarizované zóně ve vesnici Pchanmundžom. Mezikorejská jednání, která proběhnou téměř po jedenácti letech, se budou týkat hlavně toho, jestli se Pchjongjang vzdá jaderných zbraní.

Symbolika bude během společného setkání na prvním místě. Státníci se v půl desáté ráno místního času (v půl třetí v noci na pátek našeho času) pozdraví nad demarkační linií, kterou Kim Čong-un přejde pěšky. Stane se tak prvním severokorejským vůdcem, který od korejské války v 50. letech vkročí na jihokorejskou půdu. Následovat bude přehlídka jihokorejské čestné stráže.

Po skončení první části společných oficiálních rozhovorů poobědvají nejvyšší představitelé obou Korejí odděleně. Poté je čeká sázení stromu. „V demilitarizované zóně, která je pětašedesát let symbolem konfrontace a rozdělení, oba vůdci společně zasadí borovici jako symbol míru a prosperity,“ uvedl předseda jihokorejské komise pro přípravu Mezikorejského summitu Im Čong-sök. 

K symbolické ceremonii použijí půdu z nejvyšší jihokorejské hory Halla (1950 m) a severokorejské posvátné hory Pektu (2750 m), na které se podle legend vládnoucích komunistů narodil otec stávajícího vůdce a někdejší hlava státu Kim Čong-il. Borovici Kim a Mun zalijí vodou z jihokorejské řeky Han, která protéká Soulem, a ze severokorejské řeky Tedong, na níž leží Pchjongjang.

Poté se Kim a Mun projdou po vesnici Pchanmundžom a zahájí druhou část rozhovorů. Na závěr jednání, které se má soustředit hlavně na denuklearizaci Korejského poloostrova a zajištění trvalého míru, podepíší vůdci Severní a Jižní Koreje závěrečný dokument a přednesou společné prohlášení. Nakonec se odeberou na společnou večeři.

Zatímco předchozí korejský summit byl třídenní, tentokrát je vrcholná schůzka plánována pouze na jeden den, takže lze předpokládat, že se protáhne do pozdních večerních hodin.

S Kimem přicestuje i jeho sestra

Součástí severokorejské devítičlenné delegace, která bude Kima doprovázet, bude i Kimova sestra Kim Jo-čong a oficiálně nejvyšší představitel KLDR devadesátiletý Kim Jong-nam, kteří se zúčastnili únorového jednání diplomatické mise Severní Koreje v Soulu u příležitosti začátku zimních olympijských her.

V Jižní Koreji se v pátek na mnoha místech zastaví život a občané budou sledovat historické události. V metropoli Soulu byla před radnicí instalována velká obrazovka a studenti na některých školách dostali den volna.

„Po letech napětí je to průlom, ale přesto jsou tady v Soulu očekávání opatrná. Mnoho lidí si myslí, že Pchjongjangu jde hlavně o oslabení sankcí a ekonomické výhody,“ uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Nakonec banket. A švýcarské placky pro Kima

Nejproblematičtější otázkou je, do jaké míry, a jestli vůbec, se KLDR zaváže k denuklearizaci. „Severní Korea tradičně zastává pozici, že jaderné zbraně nejsou otázkou mezi Severem a Jihem, ale strategickou záležitostí mezi USA a KLDR. Je velmi malá šance, že vůdci Korejí přijdou s konkrétním výsledkem ohledně míry denuklearizace,“ uvedl politolog Čön Sön-hun.

Na závěr Jih uspořádá banket. „Mimo jiné naservíruje bramborové placky jako vzpomínku na Kimova studia ve Švýcarsku a dezert, na němž je vyobrazená Korea i se sporným souostrovím, na které si dělají nárok Japonci, “ uvedla Šámalová.