Při nočním spojování vlaků v Salzburgu se zranilo pět desítek lidí

Při ranní nehodě na hlavním nádraží v rakouském Salzburgu se lehce zranilo 54 lidí. Podle agentury APA se nehoda stala při spojování dvou nočních vlaků. Přesná příčina je zatím nejasná.

Posunovací lokomotiva měla podle jízdního řádu napojit vagony nočního vlaku z Benátek na vagony nočního rychlíku z Curychu. Souprava s lokomotivou přitom v 4:46 narazila do stojících vagonů expresu z Curychu do Vídně, řekl APA mluvčí rakouských drah (ÖBB) Robert Mosser.

Většina cestujících při nárazu pravděpodobně ještě spala. Zraněni byli podle prvních informací hlavně padajícími předměty. Ve 13 lůžkových i běžných vagonech bylo kolem 240 cestujících. „V obou částech vlaku jsme zaznamenali zraněné,“ řekl Mosser. O zraněné se postarali pracovníci Červeného kříže a byli převezeni do okolních nemocnic. Ošetřena musela být i strojvůdkyně.

Informace rakouských médií, podle nichž se posunovací lokomotiva v momentě nárazu pohybovala rychlostí 25 kilometrů za hodinu, Mosser nepotvrdil. Policejní mluvčí Michael Rausch řekl, že vyšetřování převzala nehodová komise ministerstva dopravy a kriminální úřad. Mají objasnit, zda byla bezprostřední příčinou nehody technická závada, nebo lidská chyba.

Nezranění cestující mohli přestoupit do jiných vlaků. Podle ÖBB incident neměl dopady na ostatní cestující a lidi dojíždějící do práce v ranní dopravní špičce.